Wijn en Spijs – De beste Combinaties Tussen Wijn en Spijs

wijn en spijs

Wijn en spijs

Je kunt wijn op zichzelf drinken, maar je kunt wijn ook combineren met een lekker gerecht. Wel is het belangrijk de juiste wijn met de juiste maaltijd te combineren. Sommige wijnen smaken nu eenmaal niet lekker bij bepaalde maaltijden, terwijl andere wijnen hier juist heel lekker bij zijn. Door je te verdiepen in de wereld van wijn en spijs, kom je er vanzelf achter welke wijnen bij welke maaltijden passen. Zo kun jij tijdens etentjes, op feestjes en gewoon bij het avondeten de lekkerste combinaties serveren.

Op deze pagina lees je meer over wijn en spijs. Zo lees je wat de definitie is van deze term, maar ook waarom je wijn en spijs combinaties maakt en welke basisregels er gelden bij het maken van wijn en spijs combinaties. Ook krijg je enkele algemene tips om de beste wijn en spijs combinaties te maken.

De definitie van het woord wijn-spijscombinatie

Voor we je vertellen hoe je de beste wijn en spijs combinaties kunt maken, is het goed om te weten wat het begrip wijn-spijscombinatie precies betekent. Een wijn-spijscombinatie is een combinatie van een gerecht en een begeleidende wijn, of juist omgekeerd. Door een goede wijn-spijscombinatie te maken, wordt de smaak van het gerecht beter en wordt de smaak van de begeleidende wijn ook lekkerder. Dit betekent dat jouw maaltijd nog lekkerder wordt, op twee verschillende manieren.

Waarom wijn en spijs combinaties maken?

Organiseer je een etentje, dan ben je natuurlijk niet verplicht de beste wijnen bij jouw gerechten te zoeken. Je kiest helemaal zelf welke wijnen je schenkt. Wel heeft het maken van de beste wijn en spijs combinaties een groot voordeel. Dit voordeel werd in bovenstaande alinea al kort benoemd. Zoek je de beste wijn bij een gerecht, dan komt de smaak van het gerecht nog beter naar voren. Ook wordt de smaak van de wijn lekkerder. Kortom, met een goede wijn en spijs combinatie maak je jouw etentje tot een nog groter succes.

Enkele basisregels voor goede wijn en spijs combinaties

Heb je nog nooit een wijn-spijscombinatie gemaakt, dan kan het lastig zijn om dit voor de eerste keer te doen. Gelukkig zijn er enkele basisregels die je kunt hanteren bij het maken van jouw eerste wijn-spijscombinatie. Deze zes regels worden hieronder kort beschreven.

Regel #1: strak bij strak
Gerechten die een ‘strak’ mondgevoel geven, kun je het beste serveren met een hoge zuurgraad. Denk hierbij aan zoute gerechten, maar ook aan zilte en zure gerechten. Oesters, gerechten met tomaat en gerechten met geitenkaas serveer je bijvoorbeeld altijd met een witte wijn met hoge zuurgraad, ofwel een iets zuurdere witte wijn.

Regel #2: rond bij rond
Serveer je een rond gerecht, ofwel een gerecht met romige smaak? Dan kun je hier het beste een ronde wijn bij serveren. Serveer je hier een wijn met hoge zuurgraad bij, dan gaat de romige smaak van het gerecht een beetje verloren. Dit is zonde. Je kunt romige en smeuïge gerechten beter met een zachte wijn serveren.

Regel #3: rood vlees en tannines
De smaak van rood vlees verzacht de smaak van tannines. Sterker nog, een lekker stukje rood vlees kan een wijn met tannines veel lekkerder maken. Wij raden je dan ook aan jouw biefstukje, ossenhaaspuntjes of andere rode vleessoort met een wijn met grote hoeveelheid tannines te serveren. Ook als je niet van tannines houdt, zal je dit gegarandeerd lekker vinden.

Regel #4: complex bij complex
Serveer je een eenvoudige wijn bij een complex gerecht, dan valt de wijn bij het gerecht in het niet. Dit is zonde: het is veel mooier als je het gerecht goed combineert met een complexe wijn. Serveer je een gerecht met meerdere smaaklagen, bijvoorbeeld een lekker stukje vlees met een complexe saus, dan kun je hier het beste een complexe wijn bij drinken.

Regel #5: veel smaak bij veel smaak
Serveer je een gerecht met veel smaak? Dan raden wij je aan een wijn te serveren die ook veel smaak heeft. Zo sluiten de maaltijd en de wijn mooi op elkaar aan. Serveer je juist een gerecht met een lichte smaak, zoals een salade, dan kun je hier het beste een lichtere wijn met een wat minder sterke smaak bij serveren. Serveer je in dit geval wijn met een te sterke smaak, dan valt de smaak van jouw lekkere gerecht in het niet. Zonde, want je hebt niet voor niets zo lang in de keuken gestaan.

Regel #6: ga juist voor een contrast
Je kunt er ook voor kiezen bovenstaande vijf regels aan je laars te lappen. In dit geval zoek je geen wijn die perfect bij jouw gerecht past, maar ga je juist voor contrast. Vooral bij gefrituurde gerechten werkt dit goed. Je kunt hier een vrij vette wijn bij serveren, maar hier wordt de smaak wel érg vettig van. Serveer je een droge en vrij zure wijn bij een gefrituurd gerecht, dan komt het gerecht door deze tegenhanger in smaak juist meer tot zijn recht.

Het is niet altijd slim een tegenhanger te zoeken in de wijn die je serveert. Serveer je een stukje rood vlees, dan kun je toch echt beter wijn zoeken die goed bij dit vlees past. Het is simpelweg zonde om in dit geval een tegenhanger te serveren bij je gerecht. Kun je geen wijn vinden die echt bij jouw gerecht past, dan kun je het best eens met een tegenhanger proberen.

Voorbeelden van klassieke wijn en spijs combinaties

Om je een duidelijk beeld te geven van goede wijn en spijs combinaties, geven wij je graag enkele voorbeelden van klassieke wijn en spijs combinaties. Combinaties die veel aangehouden worden door wijnkenners en bijvoorbeeld in restaurants, zijn de volgende:
– Oesters, geitenkaas of gerechten met tomaat met een witte wijn met hoge zuurgraad, zoals een Sauvignon Blanc, een Riesling of een Pinot Noir.
– Rood vlees met een rode wijn met veel tannines, zoals een Bordeaux of een Chianti.
– Complexe gerechten als gevulde kalkoen of vlees met cranberrysaus met complexe wijnen, zoals een Bordeaux, een Rioja of een Mosel.

Uiteraard zijn er nog veel meer mooie wijn spijs combinaties. Deze combinaties kun je in een overzicht wijn en spijs vinden.

Drie algemene wijn en spijs tips

Ga jij voor het eerst een mooie wijn-spijscombinatie proberen te maken? Dan geven wij je nog graag enkele algemene wijn en spijs tips.

Tip 1: lees het etiket van een wijnfles goed door. Op het etiket lees je wat voor smaak de wijn heeft, maar staat soms ook met welke gerechten je deze wijn kunt combineren. Komt de tip van het wijnhuis zelf, dan weet je zeker dat het goed zit!

Tip 2: vraag een verkoper om advies bij het kopen van wijn. Een verkoper weet precies met welke gerechten je een bepaalde wijnsoort goed kunt combineren.

Tip 3: organiseer eens een wijnproeverij. Tijdens de proeverij leer je meer over de verschillende soorten wijn, maar ook over goede wijn-spijscombinaties. Zeker als je hier echt in geïnteresseerd bent, is een proeverij hartstikke interessant.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen je reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

18 thoughts on “Wijn en Spijs – De beste Combinaties Tussen Wijn en Spijs

  1. Pingback: Welke Wijn Bij Biefstuk | Welke Wijn Bij Biefstuk Stroganoff | WIJNHOUSE

  2. Pingback: Welke Wijn Bij Geitenkaas | Wijnadvies Geitenkaas | WIJNHOUSE

  3. Pingback: Welke Wijn Bij Vis | Wijnadvies Bij Visgerecht | WIJNHOUSE

  4. Pingback: Welke Wijn Combineert Het Best Met Mosselen? - Wijnhouse.nl

  5. Pingback: Welke Wijn Bij Kaasfondue? | Wijnadvies bij Kaasfondue | WIJNHOUSE

  6. Pingback: Wijn bij Zuurkool | Wijnadvies voor het Zuurkool Seizoen | WIJNHOUSE

  7. Pingback: Wijn Bij Carpaccio | Wijnadvies Voor Dit Gerecht | WIJNHOUSE

  8. Pingback: Wijn En Crème Brulée | Wijnadvies Bij Crème Brulée | WIJNHOUSE

  9. Pingback: Wijn Bij Gevulde Aubergines | Wijnadvies voor Dit Gerecht | WIJNHOUSE

  10. Pingback: Wijn Bij Boeuf Bourguignon - Wijnhouse.nl

  11. Pingback: Welke Wijn Bij Een Ceasar Salade | Wijnadvies Salade | WIJNHOUSE

  12. Pingback: Wijn Bij Bresaola | Wijnadvies voor Bresaola | WIJNHOUSE

  13. Pingback: Wijn Bij Bouillabaisse | Welke wijn is geschikt? | WIJNHOUSE

  14. Pingback: Welke wijn bij Goulash | Hongaarse Goulash | Wijnadvies | WIJNHOUSE

  15. Pingback: Welke Wijn Drink Je Bij Chorizo | Wijnadvies | WIJNHOUSE

  16. Pingback: Wijn bij Couscous? | Welke Wijn is Geschikt bij Couscous? | WIJNHOUSE

  17. Pingback: Wijn Bij Fruitsalade | Welke Wijn is Geschikt? | Wijnadvies | WIJNHOUSE

  18. Pingback: Welke Wijn bij Forel - Wijnhouse.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *