Wijn Combineren Met Balletjes in Tomatensaus

Wijn Combineren Met Balletjes in Tomatensaus

Wijn combineren met balletjes in tomatensaus

Balletjes in tomatensaus worden traditioneel geserveerd met een fris schuimend biertje. Toch, wie meer houdt van een lekker glas wijn kan dit traditionele gerecht hiermee ook perfect combineren. Hoe ga je nu op zoek naar de ideale wijn om te matchen met je lekkere bord balletjes in tomatensaus met eventueel puree of verse handgesneden frietjes? De volgende eenvoudige technieken maken van jou te beste sommelier en laten je steeds de ideale wijn selecteren!

Bekijk al onze wijnen >

Vlees, vis of groente

Traditioneel worden vleesgerechten, zoals balletjes in tomatensaus, gecombineerd met een rode wijn. Dit omdat vleesgerechten meestal wat kruidiger, vettiger en meer gebakken of gegrild zijn dan vis of groente. Deze eigenschappen combineren over het algemeen beter met een mooie volle rode wijn. Denk hierbij aan druiven zoals Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Tempranillo of Syrah/Shiraz.

Eenvoudig trucje

Een eenvoudig trucje om wijn te selecteren voor gelijk welk gerecht, dus ook voor balletjes in tomatensaus, is het opsommen van een aantal kenmerken van het gerecht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woorden “warm”, of “eenvoudig” en “tomaten”. Pas deze eigenschappen ook toe op de keuze van je wijn. Je hoeft geen extreem dure en verfijnde wijn te combineren met een eenvoudig traditioneel gerecht als balletjes in tomatensaus. Kies ook een wijn waarvan de druiven gekweekt zijn in een warmer klimaat en misschien zelfs in dezelfde soort regio’s waar tomaten ook gekweekt worden. Soepele eenvoudige wijnen uit Spanje of Italië zoals de eerder genoemde Tempranillo of Italiaanse Primitivo zijn perfect.

Liever witte wijn

Witte wijnen worden traditioneel gezien als de perfecte combinatie met frissere gerechten omdat ze ook in frissere streken worden gekweekt. Denk bijvoorbeeld aan de witte wijnen uit de Loire of Alsace. Maar kijken we verder dan Europa, naar de wat warmere landen, dan vinden we witte wijnen van bijvoorbeeld Chili. Hier worden typische franse druiven gekweekt in een warmer klimaat wat ze een warmere en vollere smaak geeft. Probeer eens een Chardonnay of Sémillon uit Chili bij je balletjes in tomatensaus. Een groter budget? Met een kruidige halfkoude Viognier heb je een pareltje in handen. Smakelijk!

Bekijk al onze wijnen >