Wijn Bij De Lunch

wijn bij de lunch

Wijn bij de lunch

De vraag welke wijn geschikt is om te drinken bij de lunch is erg afhankelijk van hoe de lunch is samengesteld. We behandelen de verschillende soorten lunches.

Bekijk al onze wijnen >

Brood

Het is niet makkelijk om een wijn te adviseren die geschikt is bij een lunch die voornamelijk uit brood bestaat, simpelweg omdat brood niet het best combineert met wijn. Als je beide toch samen wil nemen, of aanbieden aan je gasten, adviseren we in ieder geval een lichte, frisse wijn te nemen. Anders zal de wijn de lunch gaan overheersen.

Vleeswaar

Als brood wordt geserveerd met vlees is het aan te raden een lichte vleessoort te kiezen. Een lichte, droge rosé of een droge witte wijn, bijvoorbeeld met als basis een Pinot Noir, passen daar prima bij. Een wat fruitigere wijn, zoals een Beaujolais kan ook, net als een wat frissere Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Neem liefst geen wijn uit een warm land, omdat die meestal wat krachtiger zijn en vaker een hoger alcoholpromillage hebben. Serveer je rood vlees, dan mag de wijn uiteraard ook ietsje steviger zijn, maar voor een middagmaal blijft gelden: hou het licht.

Salade

Bestaat de lunch voor een groot deel uit salades, dan is ook een lichte witte wijn aan te bevelen. Een Riesling uit de Elzas of uit Duitsland doet het altijd goed. Ook hier genieten wijnen uit het noordelijke deel van Europa de voorkeur. Eventueel kan een Noord-Italiaanse wijn ook: de wijngaarden liggen daar wat hoger, waardoor de geproduceerde wijnen lekker fris en wat zurig zijn. En juist dat zuur past erg goed bij salades.

Een witte, mousserende wijn kan ook prima bij salades. Het licht bruisende karakter doet het prima. Ook hier is de Elzas een goeie keuze.

Tip: uiteraard bewaar je witte wijn in de koelkast, maar direct uit de koeling is hij te koud. Haal hem daar een half uur voor de lunch uit.

Bekijk al onze wijnen >