Dit is een demo-winkel van de Webwinkelacademy.nl — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd. Sluiten

Welke Wijn Bij Amuses

wijn bij amuses

Welke wijn bij amuses?

Amuses zijn aan een duidelijke opmars bezig. Het Franse woord voor plezier: hoort er dan ook een Frans wijntje bij? Veel hangt natuurlijk af van welke amuses we serveren. Mangochutney en kippenlevertjes, pittige kipspiesjes of een bonbon van carpaccio? De mogelijkheden zijn eindeloos en telkens zal een andere wijn zich opdringen. Wijn bij amuses: het is niet zo eenvoudig. Toch zijn er enkele gulden regels die we maar beter adequaat opvolgen wanneer we wijn bij amuses serveren.

BEKIJK AL ONZE WIJNEN >

Kies voor frisse wijnen

Een amuse is voornamelijk een hapje waarbij de chef zijn kunnen wil etaleren. Ze moeten de smaken neutraliseren tot een verfijnd geheel. De speekselklieren moeten gestimuleerd worden en de verfijndheid moet trek geven in meer. Alleen al om die reden komen we al snel uit bij een frisse wijn met frisse tonen. Automatisch denken we hierbij aan een Riesling. Toch staat ook een verfrissend bubbeltje vaak niet mis. Sommelier Lendl Mijnhijmer geeft daarover aan dat ook een cava zeker niet misstaat indien het gaat om een frisse variant met zachte fruittonen.

Wijn bij amuses mag een beetje bitter zijn

Fris is duidelijk een eerste vereiste. Natuurlijk is het aanbod aan wijn bij amuses in dat geval wel heel ruim. Bij amuses wordt over het algemeen gekozen voor lichte gerechtjes die fris, zuur of een klein tikkeltje bitter zijn. Gaat het om zure of bittere gerechten zoals we bijvoorbeeld zien bij een amuse van krab met witloof? Dan kies je voor een wijn of bubbel met een fris karakter maar zurige ondertonen. Een verfrissende wijn met een bittere dronk doet het altijd wel goed.

Probeer ook eens een Prosecco

Soms is een amuse eerder fris en fruitig dan zuur of bitter. In dat geval kan je dan weer kiezen voor een bubbelende Prosecco. Het is een ideale wijn bij amuses en hij komt in twee soorten: een Frizzante of een Spumante. Een Spumante is over het algemeen iets prijziger maar laat zich dankzij zijn metodo classico kenmerken door de kwaliteit van de prosecco-druif. Iets goedkoper is de Frizzante die een tweede vergisting onderging in een gesloten druktank.

Bovenal: stem af op het gerecht

De belangrijkste tip: stem de wijn steeds af op de geserveerde amuses. Kies je voor speciale amuses zoals bijvoorbeeld warme oesters op een bedje van spinazie? Dan kies je toch maar beter voor een champagne. De Cremant de Bourgogne is hierbij een aanrader. Gaat het om gebakken champignons? Dan grijpen we naar een witte en fruitige Italiaanse wijn. Datzelfde geldt ook voor gerechten met een kruidige toets. Een ronde wijn kan soms ook geschonken worden, bijvoorbeeld in combinatie met een amuse van eendenpaté. Kies dan wel voor een rode wijn met voldoende rondheid. De vereisten op vlak van frisheid en al dan niet zure of bittere ondertonen, blijven altijd wel aanwezig.

BEKIJK AL ONZE WIJNEN >

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen je reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *