Dit is een demo-winkel van de Webwinkelacademy.nl — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd. Sluiten

Welke Wijn Kies Ik bij het Eten?

Welke wijn kies ik bij het eten?

Stel je gaat uitgebreid koken en je hebt gasten uitgenodigd. Bij lekker eten en genieten hoort per definitie iets lekkers om te drinken. Goed eten vraagt om goede wijn. En met goede wijn wordt hier niet per sé dure wijn bedoeld. Goede wijn is goede wijn als deze past bij het gerecht, dat wil zeggen als de smaak van de wijn en het gerecht elkaar versterken.

Hoe kies ik de juiste wijn bij het eten?

Voorop staat uiteraard dat je wijnen serveert die je lekker vindt. Volg vooral je eigen smaak, want dat is een bepalende factor om daadwerkelijk goed te kunnen genieten. Vraag daarom ook altijd je gasten of ze voorkeuren hebben. En op de tweede plaats zijn er natuurlijk de etiketten om te volgen. Deze zijn er vooral op gericht dat spijs en wijn met elkaar in harmonie zijn.
Belangrijk om op te letten is hierbij dat de smaken elkaar nooit mogen overheersen. Kies dus geen wijn die zo nadrukkelijker aanwezig is dat het gerecht wordt overtroffen. In dat geval gaat de smaak van het gerecht verloren. En ook andersom geldt: heel pittig eten met een fijne, zachte wijn is geen goede match omdat de wijn dan geen toegevoegde waarde heeft.

Welke wijn eerst?

Er bestaan een aantal basisregels als het gaat om de volgorde van de wijnen. Als je deze in acht neemt, voorkomt dit in ieder geval de grootste missers. Als je dus meerdere wijnen gedurende een diner wilt schenken, gelden de volgende vier basisregels: eenvoudige wijn gaat voor complexe wijn, jonge wijn voor oudere, droge voor zoete en witte voor rode.

Combinatie van wijn en spijs

Er is veel bekend en geschreven over de optimale combinaties van wijn en spijs. Uit al deze ervaringen en studies zijn een aantal algemene richtlijnen te destilleren die hieronder per gang en per type gerecht aangestipt zullen worden. Vergeet vooral niet wat al eerder in dit artikel vermeld is: persoonlijke smaak blijft de belangrijkste afweging bij jouw wijnkeuze, ook al past dit niet binnen de richtlijnen.

Voorgerecht
Hoewel de precieze wijnkeuze afhankelijk is van de ingrediënten in het voorgerecht, is het op zijn minst raadzaam om te beginnen met droge en niet te zware witte wijnen; Elzaswijnen en Moezelwijnen komen hiervoor in aanmerking.

Soepen
Bij soepen horen ook lichte wijnen. Afhankelijk van de soort soep serveer je rode of witte wijn, maar in alle gevallen dus géén zware, complexe wijn.

Vis, schaal- en schelpdieren
Schenk bij visgerechten en maaltijden met krab of kreeft een droge witte wijn. Ook een licht mousserende wijn is geschikt, maar zorg dan dat deze niet te zoet is.

Lees ook: Welke Wijn Bij Vis?

Kip, varkensvlees, kalfsvlees
Indien je een van deze vleessoorten opdient, mag daar een stevige witte wijn bij gedronken worden. Denk bijvoorbeeld aan een Bourgogne. Ga je liever voor een rode wijn, dan kan deze beter wel licht zijn, zoals een Beaujolais. Zelfs een rosé is denkbaar, maar zorg dan dat deze pittig van karakter is.

Rood vlees, wild, gevogelte
Een absolute match met stevige rode wijnen zoals de Bourgogne of een rode Bordeaux. Bij gerechten met rood vlees, wild of gevogelte

Kaas en kaasfondue
De combinatie kaas en wijn is bijna een studie op zich. Met de nuances in smaak die je in een kaas kunt proeven, kan je heel precies die kazen kunnen Schenk bij de wat ‘zwaardere’ kaasgerechten bij voorkeur
Een Roquefort is een prima match met een Riesling van Albrecht. Bij cheddar en Emmentaler past juist weer een rosé. Van oude kaas en blauwaderkaas is bekend dat deze zeer goed samengaat met het drinken van een Port.

Dessert, zoet, fruit
Eenmaal bij de laatste gang aangekomen, kan er een dessertwijn op tafel. Serveer deze ijskoud zodat het frisse karakter van het toetje goed tot zijn recht komt. De Sauternes leent zich hier goed voor.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Laat hieronder een reactie achter.

Groet,

Team Wijnhouse.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *