Dit is een demo-winkel van de Webwinkelacademy.nl — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd. Sluiten

Welke Wijn Bij Kaasfondue?

Welke wijn bij kaasfondue

Welke Wijn Bij Kaasfondue?

Kaasfonduen staat garant voor een gezellig samenzijn met vrienden, familie of buren. We doen het vooral in de winter. Open haard of kachel aan. Kaas en wijn in de pan. Stokbrood en groente op tafel. En dippen maar. Uiteraard vergezeld van een wijntje of ander drankje. Koolzuurhoudende dranken worden bij kaasfondue overigens afgeraden. Je maag verdraagt die bubbels vaak niet in combinatie met de hoeveelheid kaas (een melkproduct) die ook nog kan uitzetten. Dit kan dus voor krampen zorgen. Het beste is een kop thee, lekker mild voor je maag.

Bekijk al onze witte wijn >

Een tip: laat de wijn in de kaasfonduepan niet koken, houd de temperatuur onder het kookpunt en smelt de kaas daar stukje bij beetje in.

Maar laten we het over wijn hebben.

Welke wijn is een goede keuze in en bij een kaasfondue?

Laten we eens kijken wat de mogelijkheden zijn.

Wijn en spijs. Niet iedere wijn smaakt even goed bij elke kaas. Hoe uitgesprokener de kaas, hoe steviger de wijn mag zijn. Kazen die vaak worden gebruikt zijn bijvoorbeeld Emmenthaler, Gruyere en Appenzeller. Twee hiervan in combinatie met elkaar of met een andere kaas. Je kan dan denken aan een jonge belegen kaas, een oude kaas, maar ook Camembert, geitenkaas en Gorgonzola zijn prima geschikt. Kies de kaas die je lekker vindt en maak ook een inschatting van de voorkeuren binnen je gezelschap. Als je niet weet wat de beste keuze is kan je uiteraard ook twee of drie verschillende kaasfondues maken, zodat je bezoek kan kiezen wat ze lekker vinden, of waar ze die avond zin in hebben.

Wijnen die vaak worden gekozen zijn meestal wit en fris, zoals uit de Elzas bijvoorbeeld een Riesling, een Sauvignon Blanc of een Pinot Blanc. Een lichtere wijn zorgt ook voor een mooie balans met de vaak volle kazen. Het beste is in ieder geval een lichtzure wijn te gebruiken. Met een wat vettigere wijn bindt de fondue minder goed en kan hij zelfs gaan schiften.

Het is ook aan te bevelen dezelfde wijn te schenken als in de kaasfondue is gebruikt of eentje die qua smaak en sterkte in de buurt komt. Neem in ieder geval geen smaken die met elkaar botsen.

Waarom wordt rode wijn afgeraden?

Rode wijn erbij drinken kan wel, maar wordt afgeraden om in de kaasfondue zelf te gebruiken. Het kan wel maar geeft jouw met veel aandacht gemaakte kaasfondue een minder aantrekkelijke bruinrode kleur. En het is mogelijk dat je een metaalachtige smaak proeft. Het is uiteraard aan jou of je dat risico wil nemen of liever voor een veiligere witte wijn kiest.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Laat hieronder een reactie achter.

Groet,

Team Wijnhouse.nl

Lees ook: wijnkelder

One thought on “Welke Wijn Bij Kaasfondue?

  1. Pingback: Welke Wijn Bij Geitenkaas | Wijnadvies Geitenkaas | WIJNHOUSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *