Welke Wijn bij Artisjokken?

wijn bij Artisjokken

Welke wijn bij artisjokken?

Als het gaat om wijncombinaties dan is artisjok geen eenvoudige groente om er een passende wijn voor te vinden. Artisjokken bevatten namelijk een chemische stof die cynarine wordt genoemd. Deze substantie verandert de smaak van wijn. Artisjokken zijn dus een beetje de psychologische moordenaars van de wijnwereld.

Bekijk al onze wijnen >

Introductie van cynarine

Wil je graag wijn drinken bij een gerecht met artisjok? Dan moet je weten dat artisjokken van nature een chemische stof bevatten. Die stof wordt cynarine genoemd en doet alles wat je proeft, zoet lijken. Wanneer wijn deze stof in je mond ontmoet, verbetert het elke natuurlijke zoetheid van de wijn, waardoor de wijn niet alleen te zoet, maar ook slap en saai wordt.

Hoe de cynarine bestrijden?

De trieste waarheid is dat met een simpele, gestoomde artisjok, geen enkele wijn werkt. De strijdt begint dus in de keuken. Wees creatief in het bereiden van je gerecht met artisjok. Hiermee vergroot je de kans dat je de impact van de cynarine verbergt. Wanneer je andere ingrediënten toevoegt, wordt een artisjokgerecht meer wijnvriendelijk. Denk hierbij aan pasta, room, noten, prosciutto of Parmezaanse kaas. Bij Artisjok & Botersla past bijvoorbeeld een droge rosé of brut-mousserende wijn. Voor Fettucine met artisjokken, hazelnoten en room, is een Sauvignon Blanc of een unoaked Chardonnay de beste keuze.

Artisjokken en wijn: welke wijn combineert het best

Voor het drinken van wijn bij artisjok wordt een kurkdroge, lichte en knapperige wijn aanbevolen. Het liefst een wijn met een hoge zuurgraad en geen oak wijnen. Daarnaast worden ook Baskische wijnsoorten aangeraden, Txakoli genaamd. Blijkbaar heeft dit soort wijn een lichte sprankeling die de combinatie van artisjok en wijn helpt. Er zijn ook mensen die een Fino Sherry aanbevelen. Men zegt dat de bloemachtige toon van sherry een groot contrast vormt voor de artisjok. Andere aanbevelingen zijn Extra Brut of Brut Champagne, Cava of mousserende wijn, een droge Chenin Blanc en Arneis. Slechts een rode wijn wordt aanbevolen: Barbera, dat een mooie zuurgraad heeft. Maar over het algemeen is de juiste combinatie afhankelijk van hoe en met welke toegevoegde ingrediënten de artisjok werd verwerkt.

Bekijk al onze wijnen >