Vacqueyras Wijn

Vacqueyras wijn

Alles over Vacqueyras wijn

Vacqueyras is een gemeente in het zuidoosten van Frankrijk, dat sinds de jaren 90 het zogenoemde Appellation d’Origine Côntrolée keurmerk heeft voor de wijn die er wordt gemaakt. In het gebied, dat behoort tot de wijnstreek in de Rhônevallei, worden met name blauwe druiven verbouwd.

De geschiedenis van de streek

Al sinds de 15e eeuw wordt in de regio rond Vacqueyras wijn geproduceerd. Veel bewijs is daar niet van, behalve wat verwijzingen naar grote wijngaarden in het gebied. In 1937 kreeg Vacqueyras de benoeming A.O.C. Côtes du Rhône, waarna het in 1990 vervolgens zijn eigen AOC kreeg. Deze benoeming krijgt een wijn die wordt geproduceerd binnen een vaststaand geografisch gebied, waarbij ook de hoeveelheid aangeplante druivenranken en hun maximale opbrengst, het rijpingsproces en het minimale alcoholgehalte belangrijk zijn.

Het klimaat en de druiven

De wijngaarden rond Vacqueyras liggen op een hoogte van 100 tot 400 meter, waarbij de beste wijngrond te vinden is op het Plateau de Garrigues. Het klimaat is vrij warm, met droge zomers en met regelmaat een behoorlijke mistral wind. De bodem bestaan vooral uit zand en klei. Hierdoor krijg je stevige wijnen met veel body en een uitgesproken kleur. Druiven die op lager gelegen terrein worden verbouwd zijn veelal van mindere kwaliteit. Daarom wordt een Vacqueyras soms ook wel een armoedige versie van een Châteauneuf-du-Pape genoemd.

Toch komen er mooie wijnen uit de streek, wanneer het verbouwingsproces correct wordt uitgevoerd. Er worden vooral blauwe druivenrassen aangeplant, die een vrij krachtige wijn geven die niet zo elegant is. De bekendste blauwe druivensoorten die in de regio zijn aangeplant zijn de Grenache en de Shiraz/Syrah. Om rośe wijnen te maken wordt veelal ook de Grenache gebruikt, en daarnaast de Cinsault en Mourvèdre druiven. Witte druivensoorten die in de regio groeien, zijn onder meer de Grenache Blanc, de Roussanne en de Viognier.

De smaken van een Vacqueyras wijn

Een rode Vacqueyras wijn heeft vooral de smaak van rijp fruit met een hint van bijvoorbeeld zoethout en soms zelfs wat rokerigs. Het zijn over het algemeen vrij krachtige en kruidige wijnen die je relatief lang kunt bewaren; gemiddeld zo’n 5 jaar. Een rosé wijn moet je veel jonger drinken en heeft een zachtere smaak en kleur. De witte wijnen hebben een mooi helder gele kleur met een aroma van bloemen. Deze wijnen hebben een zeer frisse smaak. De Vacqueyras wijnen passen vooral goed bij gebraden vlees en kaas.

Bekijk al onze wijnen in de webshop>

Bedankt voor het lezen van dit artikel.

P.S. Wij vinden het leuk als je hieronder een reactie achterlaat 👇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *