Shiraz Wijn – De Blauwe Druif Uit Het Rhône Dal In Frankrijk

shiraz wijn

Alles over Shiraz wijn

De Shiraz wijn wordt gemaakt van de Shiraz druif, ook wel bekend als de syrah, is een blauwe druivensoort uit het Rhône dal in Frankrijk. Vandaag de dag is deze druivensoort ook elders in de wereld aangeplant, wat zorgt voor een breed scala aan Shiraz wijnen die hun eigen unieke smaak hebben.

BEKIJK ALLE WIJN VAN DEZE DRUIF >

De oorsprong van de shiraz druif

De oorsprong van de Shiraz druif zou niet in Frankrijk liggen maar in een stad met dezelfde naam in Iran. Vervolgens zou de shiraz over zijn gebracht naar de Franse Rhônevallei, waar de druif werd aangeplant samen met de grenache, de viognier en de roussanne. Door de vermoedelijke Iraanse afkomst zijn er ook twee schrijfwijzen voor de druif. Shiraz wordt vooral buiten Frankrijk gebruikt, terwijl de Fransen zelf kiezen voor Syrah als ze het over dit druivenras hebben.

Over de shiraz druif

Buiten Frankrijk is de Shiraz druif ook te vinden in Australië, waar het zelfs de meest verbouwde druivensoort is. Maar ook in Zuid-Afrika, Argentinië, Chili en de Verenigde Staten wordt Shiraz wijn gemaakt. Voor een ideale rijping heeft de shiraz druif veel zon nodig. Om een echt geconcentreerde wijn te krijgen, wordt de druif dan ook aangeplant in een droog, warm klimaat. In een wat koeler klimaat blijft de wijn ook wat lichter. Omdat een Shiraz wijn op zichzelf vrij robuust is, wordt die vaak gebruikt in een blend met wat zachtere druiven om zo een verfijndere smaak te creëren. De shiraz druif wordt daarom meestal tot wijn gemaakt in een mix met de grenache, mourvèdre of cabernet sauvignon. Bekend is de zogenoemde ‘GSM’ blend, van de grenache, shiraz en de mourvèdre.

De smaak van een Shiraz wijn

Een shiraz druif zorgt voor een robuuste wijn. De druif heeft een dikke schil en rijpt snel. De kleur varieert van zeer donker rood tot bijna paars en de wijn heeft een gemiddeld tanninegehalte en zuurgraad. Een Franse Shiraz wijn is vrij kruidig, met aroma’s van peper en tabak. Hier heeft de druif in een koeler klimaat gerijpt. Drink je juist een Shiraz uit een warmer klimaat zoals Australië, dan proef je meer fruit, zoals bramen en zwarte bessen.

Bij welk gerecht drink je een Shiraz wijn?

Omdat de gemiddelde Shiraz wijn vrij krachtig en zwaar is, past die ook het best bij een wat zwaardere maaltijd, zoals gegrild vlees, een stoofpot of een gerecht met paddenstoelen. Geef je de voorkeur aan een wat lichtere Shiraz uit een koeler klimaat zoals Frankrijk, dan past deze wijn goed bij wat kruidiger gerechten, zoals shoarma of gyros en gegrilde aubergines.

BEKIJK ALLE WIJN VAN DEZE DRUIF >

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen je reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

One thought on “Shiraz Wijn – De Blauwe Druif Uit Het Rhône Dal In Frankrijk

  1. Pingback: Gallo Wijn: Een Californische Heerlijkheid Met Een Vleugje Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *