Oostenrijkse Wijn

oostenrijkse wijn

Oostenrijk wijnland produceert prachtige wijnen

Oostenrijkse wijn? Wijn uit Oostenrijk is vaak nog onbekend. Mensen die tijdens hun vakantie in Oostenrijk wijn drinken, weten dat je er volop van kunt genieten. Waar wijnland Oostenrijk soms nog mee te maken krijgt, is een schandaal dat inmiddels 30 jaar geleden gespeeld heeft en dat uiteindelijk een positieve invloed op de kwaliteitszorg gehad heeft. Oostenrijkse wijnen zijn topwijnen, die veelal in kleinere familiebedrijven gemaakt worden.

BEKIJK ALLE WIJN UIT DIT LAND

Top drie wijnen

De beste Oostenrijkse wijn is zonder twijfel de beroemde Grüner Veltliner. De uit de Wachau afkomstige frisse, witte, wijn, wordt niet alleen in Oostenrijk veel gedronken. Hij heeft de frisheid van een lenteochtend, mede dankzij de toevoeging van appel en ander wit fruit. Hij komt uit een regio waar ooit de Romeinen al wijn verbouwden, zoals de opgravingen bij Krems tonen. Naast de Grüner Veltliner staat de Eiswein, die een zoete smaak met een heerlijk aroma verbindt, bij de top drie. Veel van deze wijnen komen uit de regio Neusiedlersee. De druiven worden pas geplukt als ze doorgerijpt zijn, waardoor het aandeel suiker heel hoog is. Nummer drie zijn de rode wijnen uit het Burgenland. Zij hebben veel gemeen met de Hongaarse wijnen. Dat geldt zowel voor de Tokaj als de Blau Burgunder, ontstaan uit de Blaufränkische druif, die thuis is in Franken, Duitsland.

Oostenrijkse wijn geschiedenis

Er zijn een aantal redenen waarom de wijngebieden Oostenrijk een rijke geschiedenis hebben. Het begon met de komst van de Romeinen, die waar het maar kon, druivenstruiken aanplanten. Kloosters namen de wijnproductie later over. Het Habsburgse rijk, waarvan Oostenrijk de spil vormde, bracht nieuwe druivensoorten met zich mee. Met name de schoonmoeder van de beroemde keizerin Sissi, Maria Theresia, heeft een belangrijke stempel op de productie van wijnen gedrukt.

Tot slot was er het wijnschandaal van 1985, waarbij sommige grote firma’s de wijn hadden aangelengd. Al deze invloeden hebben hun rol gespeeld. Wijngebieden in Oostenrijk zijn vaak in het bezit van familiebedrijven die al eeuwen lang zelf produceren. Door het schandaal kwam ook hun, goede, naam in het geding. Zij hebben echter de hoge kwaliteit die hun wijnen altijd al hadden, overeind kunnen houden. Daardoor kan wijnland Oostenrijk heel wat uitstekende wijnen aanbieden.

Van fris tot bedachtzaam

Zo biedt Stiermarken mooie, frisse, witte wijnen en is de Muscat bezig met een doorbraak. Wie liever een wat bedachtzamere rode wijn drinkt, is goed beraden met een Zweigelt. Ooit ontstaan door de Saint Laurent en de Blaufränkische druiven te mengen. Voor hen die op zoek zijn naar dat robijntje dat niet algemeen bekend is, kan het Burgenland een geheim onthullen. Wie de Landauer Gewürztraminer Spätlese 2015 nog niet kent, het is een aanrader. Dat geldt zeer zeker ook voor de Johanneshof Pinot Noir 2015.

Informatie

Informatie over Oostenrijkse wijnen is soms al bij de plaatselijke slijterij te krijgen. Wintersporters of vakantiegangers kunnen een dagje of een dagdeel plannen voor een bezoek aan een wijnboerderij. Wie Wenen bezocht heeft, kent vermoedelijk ook het beroemde wijndorp Grinzing. Een echte aanrader is een bezoek aan een “Heuriger”. Dit is een wijnboer die naast het bedrijf een café heeft, waar de jonge wijnen geschonken worden, waarbij een Jausenplatte uitstekend past. Verder is op http://oostenrijk.wijnoverzicht.nl/wijnland-oostenrijk.html heel wat informatie te vinden over allerlei soorten wijn.

Genieten

Oostenrijkse wijn tilt een maaltijd naar een hoger niveau, draagt bij aan een gezellige avond met elkaar of met vrienden en past bij iets eenvoudigs. De met name in Karintië overal verkrijgbare Jausenplatte kan ook thuis samengesteld worden. Combineer vers, donker, brood met vier of vijf soorten vleeswaren en twee soorten kaas in blokjes. Laat de vleeswaren iets dunner snijden. Daarbij hoort in principe een witte Oostenrijkse Riesling, Muscat of een Sauvignon Blanc uit Stiermarken.

Voor wie iets eigentijds wil proberen, is er de Hiedler Grüner Veltliner Löss 2016. Deze biologische wijn heeft naast een hele bijzondere smaak ook een hoge kwaliteit. Steeds meer jonge wijnboeren produceren biologische wijnen, waarbij ze geen pesticiden meer gebruiken. De markt hiervoor wordt snel groter, zeker ook in Oostenrijk zelf. Wie de voorkeur aan een rode wijn geeft, dat kan geregeld worden. Met de Zweigelt Klassik 2017 wordt een biologische, rode wijn aangeboden, die zelfs veganisten zonder probleem kunnen drinken.

BEKIJK ALLE WIJN UIT DIT LAND

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen uw reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *