Nieuw Zeelandse Wijn

Nieuw Zeelandse Wijn

Alles over het jonge wijnland Nieuw Zeeland

Nieuw Zeelandse wijn wordt pas 150 jaar verbouwd. Nieuw-Zeeland is dus een jong wijnland maar heeft zich in de laatste 35 jaar weten te ontwikkelen tot een producent van kwaliteitswijnen die internationaal worden geprezen. Het bekendste gebied is Marlborough waar ruim driekwart van alle Nieuw Zeelandse wijn vandaag komt.

BEKIJK ALLE WIJN UIT DIT LAND

Geschiedenis van Nieuw Zeelandse wijn

In het noordelijk gelegen Kerikeri op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland plantte de Engelse dominee Samuel Marsden begin 19e eeuw de eerste druiven. Dat was nog weinig succesvol. Het zou namelijk nog jaren duren voor er ook wijn werd geproduceerd. Het was James Busby die in 1836 een kleine wijngaard begon ten zuiden van Kerikeri. De wijn die hij produceerde werd verkocht aan Engelse soldaten.

Het zou echter nog tot de jaren 60 van de vorige eeuw duren voordat de wijnbouw in Nieuw-Zeeland begon te groeien. Ter illustratie: in 1960 was het totale oppervlak aan wijnbouw in Nieuw-Zeeland slechts 400 hectare. Zo gek was dat niet want bier genoot de voorkeur boven wijn onder de Nieuw-Zeelanders en een exportproduct was wijn op dat moment ook niet. Daarnaast hanteerde de overheid in Nieuw-Zeeland een streng alcoholbeleid en mochten wijnmakers hun product niet direct aan consumenten verkopen. Alleen hotels mochten dat.

Nieuw-Zeelandse wijn de omslag

In de tweede helft van de 20e eeuw veranderde dit. Het strenge beleid werd versoepeld en de overheid begon zelfs te investeren in innovatieve wijnbouw met het herplanten van oude wijngebieden en het aanleggen van nieuwe wijngaarden. Tegenwoordig wordt op ruim 25.000 hectare druiven verbouwd in Nieuw-Zeeland. Het klimaat, met warme dagen en koele nachten, zorgt voor frisse, wat zure druiven waarvan wijn wordt gemaakt met een fruitige smaak.
Druivensoorten

De sauvignon blanc druif wordt in Nieuw-Zeeland het meest verbouwd met ruim een derde van de druivenaanplanting in het land. Ook de chardonnay druif en de pinot noir zijn populaire druivensoorten. Verder vind je in Nieuw-Zeeland ook de carbernet sauvignon, de merlot en de syrah druiven.

Marlborough

De bekendste wijnregio is Nieuw-Zeeland is tegenwoordig Marlborough, wat ligt op het meest noordelijk gelegen punt op het Zuidereiland. Het is een vrij droog en zonnig gebied waardoor veel irrigatie nodig is. ‘s Nachts koelt het evenwel behoorlijk af en dit temperatuurverschil zorgt voor druiven die een fruitig aroma geven. In Marlborough werden in de jaren 70 de eerste druivenrassen aangeplant en tegenwoordig heeft de wijnstreek een oppervlakte van meer dan 10.000 hectare. In Marlborough wordt dan ook bijna 80 procent van alle Nieuw-Zeelandse wijn geproduceerd. De Sauvignon Blanc wijn is veruit de populairste.

Soepele regelgeving

Anders dan in bijvoorbeeld Frankrijk is de wijnregelgeving in Nieuw-Zeeland vrij soepel. En dat terwijl het alcoholbeleid in Nieuw-Zeeland ooit dus streng was en wijn niet populair. Tegenwoordig zijn er slechts een aantal basisregels waar wijnmakers in Nieuw-Zeeland zich aan moeten houden. Dit betekent dat er best wel wat geëxperimenteerd kan worden door wijnbouwers. Dit doen ze door bijvoorbeeld suiker toe te voegen aan de geperste druivenmengsels zodat het alcoholpercentage omhoog gaat. Dit noemt men chaptaliseren. Ook mogen producenten bepaalde technieken toepassen om wijn te ontzuren of juist zuurder te maken.

BEKIJK ALLE WIJN UIT DIT LAND

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen uw reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

One thought on “Nieuw Zeelandse Wijn

  1. Pingback: Wijnlanden - De Belangrijkste Wijnlanden ter Wereld - Wijnhouse.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *