Moscato Wijn – De Wijn van de Muskaatdruif

moscato wijn

Moscato wijn : een wereldwijn

Moscato wijn is ongetwijfeld één van de meest bekende soorten onder de witte wijnen. De muskaatdruif die gekozen wordt voor de wijnproductie is meestal amberkleurig of geelgroen, en wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. Dit omwille van de delicate bloemenaroma’s en de nootmuskaatachtige smaak. Een aantal van de bekendste variëteiten zijn de Moscato wijn di Alessandria, Moscato bianco en de Muscat Ottonel. Maar muskaatdruiven zijn met hun meer dan 200 variëteiten erg polyvalent en hangen niet vast aan één land of regio. Zo hebben we de droge variëteiten in de Elzas, de Pfalz en Oostenrijk, maar de zeer volle en zoete Moscato wijn di Alessandria is dan weer terug te vinden in Zuid-Frankrijk, Spanje en Portugal. Ook de nieuwere wijnlanden zoals Australië, Zuid-Afrika en Californië brengen wijnen met deze druivensoort op de markt.

BEKIJK HIER DEZE WIJNEN>

What’s in a name

Waar de naam Moscato wijn vandaan komt is niet zeker. Maar in alle waarschijnlijkheid komt het van het Perzische woord muchk. Een andere mogelijkheid is dat het iets zou te maken hebben met het Italiaanse woord voor vlieg, mosca. Dat is zeker een logische conclusie aangezien de zoete geur en het hoge suikergehalte van de druiven insecten aantrekt. Andere theorieën stellen dat een aantal steden hun naam hebben geleend aan de druivensoort. Zo is er in Oman een stad die Muscat heet en in Griekenland hebben we de stad Moschato, nu nog steeds een synoniem voor Muscat. Als algemene verzamelnaam wordt hoofdzakelijk Muscat gebruikt. In Italië wordt dit dan Moscato of Moscatello, in Portugal en Spanje is dit Moscatel en in Duitsland Muskat of Muskateller.

Moscato d’Asti

Velen beschouwen de Moscato d’Asti als één van de beste muskaatwijnen van de wereld. Deze licht mousserende wijn wordt geproduceerd in de Piemonte, de bekendste wijnstreek van Italië. Enkel de beste Moscato bianco druiven worden gebruikt en bijgevolg is deze fruitige witte wijn zoet en heeft hij een laag alcoholpercentage van ongeveer 5,5 procent. In Frankrijk staat de Moscato bianco druif bekend als de Muscat blanc à Petit Grains.

De naam Moscato d’Asti komt van een klein stadje in het heuvelachtige Piemonte, waar de zandstenen grond ideaal is voor het telen van dit druivenras. De zoete smaak is op een natuurlijke manier ontstaan en komt door de niet-vergiste restsuikers. Het licht mousseren is er omdat het hele proces van vergisten, koelen en filteren in gesloten tanks gebeurt, waardoor het koolzuur niet weg kan. Moscato D’asti wordt voornamelijk gedronken als aperitief of bij desserten.

Moscato wijn di Alessandria

Hoewel je bij de stad Alexandrië denkt aan Egypte, heeft een analyse van dit type druiven bewezen dat het om een natuurlijke kruising gaat van Muscat blanc à Petits Grains met de griekse Axina de Tres Bias. De meeste muskaatdruiven worden ook gegeten als tafeldruif en gedroogd tot rozijnen. En dat is bij de Moscato wijn di Alessandria niet anders. In Spanje, waar deze soort Moscatel wordt genoemd, wordt deze variant zelfs hoofdzakelijk hiervoor geteeld. In Zuid-Afrika kennen ze deze muskaatwijn als Hanepoot en wordt de druif ook hoofdzakelijk gebruikt voor versterking, druivensapconcentraten en rozijnen.

Muscat Ottonel

Deze soort is er nog maar erg recent en heeft zijn wortels in de Loirevallei. Nu is het nog steeds de belangrijkste druif in de Elzas voor droge en halfdroge witte wijnen. Van alle muskaatdruiven, heeft deze de lichtste kleur en rijpt hij het vroegst. Ze worden geteeld in een koeler klimaat en zijn dus te vinden in vooral Oost-Europese landen zoals Bulgarije, Roemenië, Tjechië en Oekraïne. In Oostenrijk is de Muscat Ottonel wijdverspreid en wordt hij laat geoogst om een zoetere smaak te krijgen.

Black Muscat

Naast de Moscato d’Asti, Moscato di Alessandria en Muscat Ottonel, is er nog een speciale variëteit die vernoemd moet worden. De Muscat de Hambourg, ook wel Black Muscat genoemd, is een druif met een donkere kleur die in de eerste plaats als tafeldruif gekweekt wordt. Daarop zijn een aantal uitzonderingen. In Californië wordt deze soort verwerkt tot een sterk aromatische dessertwijn met een rijke, donkerrode kleur. Wijngaarden met deze druif zijn ook te vinden in Californië, Virginia, Oregon, Texas, Washington en zelfs op Vancouver Island in Canada.
Van dezelfde druif wordt in Oost-Europa een lichte, droge, rode wijn gemaakt. De laatste jaren wint deze soort aan populariteit in China,waar hij vaak wordt gekruist met de lokale Vitis Amurensis, waardoor er een variëteit ontstaat die beter gedijt in het Chinese klimaat.

Aanraders voor fijnproevers

Een bekende Franse muskaatwijn is de Muscat de Beaumes-de-Venise uit de Vaucluse. Deze sterk geparfumeerde wijn wordt als aperitief of als dessertwijn gedronken. Een andere favoriet is de Muscat de Rivesaltes uit Rivesaltes in Rousillon. Deze versterkte, zoete witte wijn is een dessertwijn die ook wel vin doux naturel wordt genoemd. Wie eerder rode wijnen verkiest, kan opteren voor de Moscato di Scanzo, een rode passitowijn. Dit zijn natuulijk zoete wijnen gemaakt van gedroogde druiven (in dit geval, de rode muskaatdruif). De Moscato di Scanzo wordt enkel geproduceerd in Bergamo, een stad in het Italiaanse Lombardia.

Een ruime keuze dus aan verschillende smaken, kleuren, geuren en achtergronden. Een muskaatwijn kan alle richtingen uitgaan, maar blijft een vaste waarde onder de kwaliteitswijnen.

Advies nodig bij het kiezen van een Moscato wijn?

Hieronder de top 5 best verkochte Moscato wijnen in onze webshop:

Goede kwaliteit wijn.Snelle levering. Top!

Edwin

Snelle levering, kwaliteitswijnen, overzichtelijke website

Merel Verbeek

Perfecte en zeer snelle levering . Thanks:)

F Loopstra

BEKIJK HIER DEZE WIJNEN>

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen je reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *