Monbazillac Wijn

Monbazillac Wijn

Monbazillac Wijn

Monbazillac wijn is meestal een zoete of edelzoete witte wijn die een lichtgele kleur heeft. Sommige wijnhuizen in de streek produceren ook droge witte wijn maar het belangrijkste wijnproduct hier is de zoete witte wijn.

BEKIJK ALLE WITTE WIJNEN IN ONZE WEBSHOP>

Waar komt Monbazillac wijn vandaan?

De herkomst van de wijn is in Frankrijk bij het dorpje Monbazillac, ten oosten van Bordeaux. De wijngaarden liggen in het dal van de rivier de Dordogne. In dit typisch Franse wijndorp springt het bijzondere kasteel van Monbazillac direct in het oog. In deze streek van Frankrijk is er maar één product belangrijk en dat is wijn. Een groot deel van de bevolking hier houdt zich bezig met de productie van Monbazillac wijn en alles wat daarbij komt kijken.

Soorten Druiven

De gebruikte druivenrassen zijn: semillon, sauvignon blanc en muscadelle. De muscadelle schijnt zelfs een inheemse druivensoort te zijn in dit gebied. De kalkbodem met zand en klei zorgt er samen met het klimaat voor, dat deze druiven een zoete wijn opleveren. Monbazillac wijn kan aroma’s hebben van acacia, perzik, abrikoos, peer en exotisch fruit. Daarnaast is de smaak van de pourriture noble in de wijn van de meeste wijnhuizen duidelijk herkenbaar.

Smaak van de wijn

De smaakaanduiding edelzoet duidt op de pourriture noble of in het Nederlands: edele rotting. De klimatologische omstandigheden van mistige ochtenden en warme dagen laat in het seizoen, doen de grijze schimmel botrytis cinera ontstaan. De botrytis cinera maakt de druivenschil een beetje poreus. Daardoor verdampt er wat vocht uit de druif en dat intensiveert de concentratie van suikers en aroma’s. De gebruikte plukmethode voor de edelzoete monbazillac wijn is zeer arbeidsintensief. Dat komt omdat de druiven per stuk van de trossen worden geplukt. De rest van de druiven blijft nog aan de druivenstokken hangen. Over het algemeen zijn er meerdere plukronden in een seizoen.

Wanneer kan je monbazillac wijn het beste drinken?

Deze wijn is bijzonder geschikt om te drinken als aperitief bij een borrelhapje of een amuse. Ook bij gerechten als gevogelte met een zoete saus en foie gras is deze wijn heerlijk. Ook kan een witte monbazillac wijn prima een lekkere kaas of zoete nagerechten als fruit en vruchtentaart begeleiden. De ideale schenktemperatuur is tussen de tien en twaalf graden.

Geboorte wijn

Monbazillac wijn is een goede bewaarwijn die uitstekend kan dienen als bijvoorbeeld geboortewijn. Elke ontvanger zou zich bijzonder voelen met dit speciale cadeau. De beste temperatuur om deze wijn te bewaren is tussen de acht en veertien graden. Hoewel meteen opdrinken natuurlijk ook een prima optie is.

BEKIJK AL ONZE WIJNEN IN DE WEBSHOP>

Bedankt voor het lezen van dit artikel.

P.S. Wij vinden het leuk als je hieronder een reactie achterlaat 👇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *