Dit is een demo-winkel van de Webwinkelacademy.nl — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd. Sluiten

Libanese Wijn

libanese wijn

Alles over Libanese wijn

Libanon is een van de oudste wijnlanden ter wereld. Ondanks het feit dat het land midden in een conflictregio ligt, wordt er jaarlijks nog steeds een paar miljoen liter wijn gemaakt in de Bekavallei en geëxporteerd over heel de wereld.

BEKIJK AL ONZE ROSE WIJNEN>

De geschiedenis van de Libanese wijnbouw

In Libanon wordt al sinds voor de jaartelling wijn geproduceerd. Het gebied is zelfs onderdeel van de oorspronkelijke bakermat van de wijnbouw; het gebied wat we nu kennen als de Kaukasus, Irak en Palestina. Het waren de Feniciërs die de eerste wijnranken naar Libanon brachten. Wijn werd in die tijd vooral gebruikt in religieuze rituelen. In de Middeleeuwen waren het kooplui uit Venetië die Libanese wijn naar Europa meenamen.

Sinds halverwege de 19e eeuw wordt vooral wijn verbouwd in de Bekavallei en dat is vandaag de dag nog steeds de belangrijkste regio. Daar plantten Jezuïeten-monniken ooit de Algerijnse cinsault druif en vanaf die tijd kwamen er ook Franse wijnboeren naar het gebied. Het was dan ook deze Franse invloed die de wijnbouw het meest beïnvloedde rond de twee wereldoorlogen.

Begin jaren 80 nam de wijnbouw in Libanon af vanwege de staat van oorlog in de regio om vervolgens in de jaren 90 weer op te bloei onder blijvende Franse invloed. Ondanks de vele conflicten in het land wist de wijnbouw zich met horten en stoten verder te ontwikkelen.

Druiven in Libanon

In Libanon worden vooral Franse druiven aangeplant, zoals de merlot en de cabernet sauvignon, maar ook de cinsault en de grenache vind je er. Er zijn ook inheemse soorten zoals de merwah als de obaideh. De meeste druiven worden verbouwd door wijnhuizen in de Bekavallei. Het klimaat is hier droog en zonnig maar niet woestijnachtig. De bodem zit vol met kalk, wat positief is voor de druivengroei. Het grootste wijnhuis is Chateau Ksara, dat goed is voor meer dan de helft van de landelijke wijnproductie in Libanon. Ook bekend zijn Chateau Musar en Massaya. Meer dan de helft van de wijn die in Libanon wordt gemaakt, gaat naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De smaak en aroma’s

Libanese wijnen zijn vaak vol en hebben een geraffineerde afdronk. Je proeft er veel fruit in, zoals vijgen, aardbeien, frambozen en zwarte bessen. Het aroma neigt naar vanille vanwege de rijping op eikenhout. Wijnen uit Libanon passen goed bij gerechten uit de regio, zoals lamsvlees, couscous en rijpe koemelkkazen.

Bekijk al onze wijnen in de webshop>

Bedankt voor het lezen van dit artikel.

P.S. Wij vinden het leuk als je hieronder een reactie achterlaat 👇

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *