Israëlische Wijn

Israelische Wijn

Israëlische wijn

Wanneer we aan Israëlische wijnen denken, denken we al gauw aan de Bijbelse geschiedenissen, waar wijn het beeld is van voorspoed. Wijn was in die tijd hetzelfde als dat voor ons koffie is. Een verschil is, dat er minder alcohol in die wijnen zat. Hoe is het nu eigenlijk met de Israëlische wijnen? Zijn die allemaal koosjer?

In Israël bevinden zich 6000 wijngaarden, verdeeld in 5 gebieden. Hieronder kort iets over de verschillende gebieden. Het gebied maakt namelijk uit hoe de wijn smaakt.

Galilea

Galilea is het noordelijkste wijngebied van Israël. Het gebied is relatief koel en droog. Overdag is het warm, ‘s nachts wat kouder. De warmte blijft in de nacht hangen, waardoor aroma’s zich makkelijk ontwikkelen. De wijn is in dit klimaat intens van smaak en de sappige zuren worden behouden. De bodem is van leisteen, krijt en vulkanisch gesteente gemaakt. De Riesling is bijzonder goed uit dit gebied, door de koelte van de nacht. De Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc en de Merlot doen het ook goed in dit gebied.

Shomron of Samaria

Dit gebied ligt aan de Middellandse Zee, waardoor het klimaat in de winter regenachtig is en in de zomer warm en vochtig. Het is een perfect gebied om allerlei wijnrassen in te verbouwen, zelfs Franse wijnplanten zijn geplaatst. Het wijnhuis ‘Zihkron Ya’acov’, het grootste wijnhuis van Israël, bevindt zich in dit gebied.

Samson

Dit gebied ligt meer ten westen van Jeruzalem. De grond bestaat uit rode klei en de grond zit vol met kalk. Er heerst een Mediterraans klimaat, met milde winters en warme zomers. Dit gebied is al sinds vroeger één van de beste wijngebieden van Israël.

Judea (heuvels)

Doordat de wijngaarden tegen de heuvels rondom Jeruzalem aanliggen, worden de druiven beschermd tegen de zon. Ze blijven koel en hierdoor ontwikkelen de droge wijnen zich hier uitstekend op Frans eikenhout! Ook de Koosjere wijnen worden hier gemaakt.

Hanegev

Dit gebied is heel erg droog en daarom wordt het door middel van irrigatiesystemen vochtig gehouden. Wijnen die in hete gebieden moeten groeien, zijn in dit gebied perfect te verbouwen.

15% van de Israëlische wijnen is Koosjer. Wat is dat? Koosjere wijn komt van een wijnstok die minstens 4 jaar in de grond heeft gestaan. Eerder mogen de druiven niet worden gebruikt. De druiven worden geoogst zonder gemengd te worden met dierlijke producten. Ook moet de fles wijn opengemaakt worden door een Jood, anders is de wijn niet meer Koosjer.

Israël, een gebied dat rijk is aan wijngaarden!

BEKIJK AL ONZE WIJNEN IN DE WEBSHOP>

Bedankt voor het lezen van dit artikel.

P.S. Wij vinden het leuk als je hieronder een reactie achterlaat 👇