Is Wijn Goed Voor Je Hart?

is wijn goed voor je hart

Is wijn goed voor je hart?

Eigenlijk is de vraag of wijn goed is voor je hart niet met een eenduidig ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. De meningen hierover zijn nogal verdeeld. Waar de een zegt dat een glaasje wijn per dag bijdraagt aan een het goed functioneren van je hart, zegt de ander dat het drinken van wijn ten koste daarvan gaat.

Maak een eigen afweging

Wel is een aantal feiten bekend over de effecten van het drinken van wijn op je lichaamsgesteldheid. Op basis van deze effecten zou een ieder een eigen afweging kunnen maken of het drinken van wijn goed is voor je lichaam.

Goede en slechte effecten van het drinken van wijn

Over de gevolgen van wijn drinken voor het functioneren van je hart is veel onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat wijn drinken zowel goede als slechte effecten heeft op de werking van je hart. Wijn bestaat deels uit alcohol. Alcohol ontstaat door druiven die voor het maken van wijn worden gebruikt, te gisten. Het gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Daarmee behoort wijn tot de categorie ‘zwak-alcoholische dranken’. Je lichaam heeft vanuit de basis bij de meeste mensen een goed afweersysteem. Kleine hoeveelheden alcohol worden daardoor vaak probleemloos afgebroken. Maar als je teveel ineens drinkt of dit bijna dagelijks doet, dan is het voor het lichaam steeds moeilijker om deze giftige stof af te breken.

Cardiomyopathie

Dit kan leiden tot een ernstig verzwakte hartspier doordat spiercellen in het hart worden aangetast. De hartspier wordt steeds een beetje zwakker, waardoor het moeite heeft om het bloed goed te laten rond pompen. Herstel hiervan is moeilijk.

Positieve werking

Is alcohol drinken in de vorm van een wijntje dan alleen maar slecht? Nee, dat nu ook weer niet. Van het drinken van alcohol voelen we ons vaak vrolijker, durven we makkelijker te praten en zijn we opgewekter. De polsslag gaat omhoog en ook de bloedvaten verwijden zich. Hierdoor krijgen we een warm behaaglijk gevoel. Dit effect krijgen we als we maar een klein beetje alcohol tot ons nemen (tot 0,5 promille). Punt is dat naarmate we vaker drinken, dit positieve effect steeds langer op zich laat wachten. We hebben steeds meer alcohol nodig om dit lekkere gevoel te krijgen. Met alle negatieve gevolgen van dien voor je hart en verdere lichaam. Een verslaving aan alcohol ligt op de loer.

Hartaanval en angina pectoris

Deze aandoeningen van het hart schijnen minder vaak voor te komen bij mensen die geregeld in kleine mate wijn nuttigen. Een goed voorbeeld zijn de Fransen. Deze houden van lekker eten, met vaak veel verzadigde vetten, maar drinken ook graag een glaasje wijn. Uit studie is gebleken dat hartaanvallen in verhouding niet vaker voorkomen dan bij mensen die minder wijn drinken.

Rode of witte wijn

Wijn bestaat uit alcohol, of het nu gaat om rode of witte wijn. Maar is rode of witte wijn gezonder? Of bestaat hier geen verschil tussen? Bij het maken van rode wijn worden de druiven met het velletje erom heen gegist. Bij de witte druiven die voor witte wijn worden gebruikt, wordt het velletje verwijderd. Juist in het velletje zitten bepaalde stoffen die relatief gezien een gunstiger effect hebben. Wel bevat rode wijn meer calorieën maar daar staat tegenover, dat hierin iets meer vitaminen en mineralen zitten. De plantenstoffen die in het velletje zitten bevatten daarnaast ook antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Bovendien wordt het cardiovasculair systeem iets beter beschermd. Hierdoor is de kans op hartziekte iets lager.

Drink met mate

Zoals gezegd werkt alcohol verslavend. De kans op hartziekten neemt toe als we meer wijn drinken. Drink met mate is dus het advies. Want je weet: drank maakt meer kapot dan je lief is.

Lees ook: Is wijn gezond

Wij stellen uw reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

P.S. opzoek naar een relatiegeschenk klik op de link.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *