Hoe Wordt Wijn Gemaakt?

hoe wordt wijn gemaakt

Hoe wordt wijn gemaakt?

We drinken het allemaal graag, maar hoe wordt wijn nou precies gemaakt? Wijn maken is een oude kunst die al bij de oude Grieken bekend was. Zelfs eeuwen daarvoor werd deze drank al gemaakt door verschillende landen in het Midden-Oosten. De traditie is door de jaren heen verspreid, waardoor we vandaag de dag kunnen genieten van talloze wijnen uit allerlei verschillende streken. De productie van wijn is een proces met veel stappen. Bovendien vraagt iedere wijnsoort weer om een andere productie.

Stap 1: de druiven

Het zou niet mogelijk zijn om wijn te maken zonder druiven. Deze vruchten zijn namelijk het belangrijkste ingrediënt van deze alcoholische drank. Druiven groeien het beste in een warm klimaat, dus het is niet vreemd dat een aantal van de bekendste wijnen uit Frankrijk, Italië en Zuid-Amerika komen. De druivensoort bepaalt tegelijkertijd welke wijn er gemaakt kan worden. Witte wijn wordt namelijk gemaakt van witte of blauwe druiven, terwijl rode druiven gebruikt worden voor de productie van rode wijn. De smaak van deze druiven is anders, wat natuurlijk de smaak van de wijn beïnvloedt.

Stap 2: het oogsten

Druiven groeien aan een klimplant. Iedereen kent natuurlijk wel het beeld van uitgestrekte wijnranken met trossen druiven. De vruchten kunnen meestal aan het einde van de zomer geoogst worden. Het precieze moment kan wat verschillen, want er moet natuurlijk rekening gehouden worden met de druivensoort, het weer en de warmte op dat moment. Het oogsten van druiven is dan ook een heel precies werkje. De vruchten mogen niet te rijp of juist te onrijp zijn, aangezien dit de smaak van de wijn aan kan tasten. Wijnboeren weten gelukkig wat het ideale moment is om druiven te oogsten.

Het oogsten van deze vruchten kan op twee manieren gebeuren. De meest traditionele manier is natuurlijk door de vruchten met de hand te plukken. Dit wordt gedaan door talloze werkers die tegelijkertijd alle trossen druiven plukken en deze emmer voor emmer in een aanhangwagen gooien. Tegenwoordig hebben wijnboeren ook de optie om hun druiven machinaal te oogsten. In dat geval worden de druiven geoogst door een grote rijdende wagen die over de wijnranken heen rijdt. Deze manier is vaak voordeliger en sneller, aangezien er veel minder werknemers voor nodig zijn.

Stap 3: sorteren

Wanneer de druiven geoogst zijn, worden ze vervoerd naar de fabriek. Hier worden alle druiven gesorteerd en geïnspecteerd. Aangezien deze vruchten in trossen groeien, kan het zomaar zijn dat er een aantal onrijpe of uitgedroogde druiven tussen de rijpe exemplaren zitten. Werknemers zijn getraind op het herkennen van slechte druiven en plukken ze met gemak uit de duizenden druiven die voorbij komen. In deze fase wordt er ook andere rommel uit de oogst verwijderd, zoals takjes en blaadjes. alle druiven zijn op dit moment nog bevestigd aan een steeltje van de tros. Het is mogelijk om ze met de hand los te maken, maar veel wijnboeren kiezen ervoor om dit door een machine te laten doen. Deze machines scheiden de steeltjes van de daadwerkelijke druiven zonder problemen. Vanaf dat moment zijn de druiven helemaal puur en schoon.

Stap 4: gisten

Het belangrijkste onderdeel van het hele proces van wijn maken, is natuurlijk het gisten. Dit is het moment waarop de druiven alcohol beginnen te produceren, wat natuurlijk ontzettend belangrijk is voor de typische smaak van wijn. Rode en witte wijn worden op andere manieren gegist. Rode druiven worden met velletje en al gestampt, terwijl witte of blauwe druiven eerst geperst worden. Witte wijn wordt dus alleen gemaakt van het sap van de druiven, terwijl rode wijn een deel van zijn smaak krijgt dankzij de velletjes van de vruchten.

In principe is gisten een natuurlijk proces. De druiven worden in een grote bak gegoten en zullen hier een aantal dagen rusten zodat ze in feite langzaam kunnen rotten. De druiven worden regelmatig in beweging gebracht zodat er geen schimmel kan ontstaan. Sommige traditionele wijnboeren doen dit door de druiven met de voet te vertrappen, terwijl moderne bedrijven kiezen voor een mechanische stamper. Dit stampen zorgt er ook voor dat de smaak van de velletjes goed kan mengen met het druivensap. Om meer controle te hebben op het gistingsproces voegen wijnboeren soms gist toe. Verschillende soorten gist hebben weer verschillende uitkomsten, waardoor dit een goede manier is om de smaak van de wijn te beïnvloeden.

Zuurstof speelt een belangrijke rol in het gisten van wijn. Fabrikanten die wijn maken, moeten de hele tijd rekening houden met de hoeveelheid zuurstof die bij de wijn kan komen. Daarom kiezen sommige moderne fabrikanten ervoor om de wijn in een gesloten roestvrijstalen bassin te laten gisten. Zuurstof kan er namelijk voor zorgen dat er ongewilde bacteriën en schimmels in de wijn gaan groeien. Tegelijkertijd moet zuurstof ook aan de wijn worden toegevoegd om de smaak te beïnvloeden. Wijnboeren kiezen er daarom soms voor om de wijn af en toe over te gieten van het ene naar het andere bassin. Tijdens dit proces komt er namelijk zuurstof bij de wijn, maar het bassin kan weer afgesloten worden om verdere bacteriën tegen te houden.

Stap 5: rusten

Het meest typische onderdeel van het maakproces van rode wijn is het moment waarop de wijn mag gaan rusten. De losse velletjes van de druiven worden uit de wijn gefilterd en de drank wordt vervolgens in een houten ton gegoten. De grootte en de houtsoort van de ton hebben invloed op de smaak van de wijn. Veel wijnboeren hebben dan ook hun eigen “recept” voor deze tonnen. In sommige gevallen kiezen fabrikanten er zelfs voor om de rode wijn niet in een houten ton te laten rusten, maar om de drank in een roestvrijstalen ton te gieten. Hierdoor wordt de smaak van de wijn minder donker en behoudt de drank juist zijn fruitige smaak. Verschillende wijnboeren laten hun wijn ook langer of korter rusten. Al deze kleine verschillen hebben een grote invloed op de smaak, dus fabrikanten vinden het de moeite waard om te experimenteren.

Stap 6: bottelen

Nadat de wijn klaar is met rusten, is het tijd om de drank eindelijk over te gieten in de fles. Voordat dit gebeurt, moet er nog één keer gefilterd worden. Dit wordt vooral gedaan om het laatste gruis uit de drank te krijgen. Zo wordt de wijn helder en fris en is er minder kans dat er ongewenste bacteriën in de drank zitten. De wijnflessen zijn inmiddels voorzien van een mooi label en het logo van de wijnboer en worden één voor een gevuld door een machine.

De laatste vraag die rest: kiest de wijnboer voor een kurk of een schroefdop? De dop op een fles wijn moet voorkomen dat er zuurstof bij de drank komt. Kurk laat ieder jaar een klein beetje zuurstof door, waardoor oude wijnen een unieke smaak kunnen krijgen. Sommige wijnliefhebbers houden hier van, maar anderen vinden een makkelijke schroefdop veel makkelijker en veiliger. Wijn maken is dus een proces dat van begin tot eind gevuld is met keuzes en dat is maar goed ook. Dankzij deze keuzes kan wijn namelijk ontzettend divers en uniek smaken.

Wij stellen uw reactie hieronder zeer op prijs.

Groet,

Team Wijnhouse.nl

P.S. Bekijk ook: Wijnlanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *