Hoe Wordt Rosé Gemaakt?

Hoe wordt rosé gemaakt

Een goede wijn bij het eten of de borrel is altijd lekker. Vooral als de zon schijnt gaat men massaal aan de rosé. Natuurlijk kun je ook ‘s winters een een glaasje rosé drinken, maar door de fruitige en frisse kenmerken van deze wijn wordt rosé vaak als ‘zomerdrank’ gezien. Maar hoe komt rosé eigenlijk aan deze smaak? En hoe wordt rosé gemaakt?

De roze kleur
Allereerst is het handig om te weten waar de roze kleur van rosé eigenlijk vandaan komt. Net als bij rode wijn, komt ook bij deze wijn de kleur van de schillen van de blauwe druiven.Door deze druiven te persen, komt het ongekleurde vruchtvlees van de vrucht in contact met de blauwgekleurde schil. Hierdoor verandert het sap in een rode substantie. Hoe langer het contact met de blauwe schillen, hoe roder de wijn uiteindelijk van kleur zal zijn.

Waar komt rosé vandaan?
Van alle verschillende wijnen die er bestaan, is het aandeel van rosé slechts tien procent. De meeste rosé komt uit warme gebieden. Op warme plekken zoals Zuid-Frankrijk of Spanje schijnt de zon namelijk voldoende om druiven goed te kunnen laten rijpen. De Franse Provence is de grootste rosé wijnproducent van de wereld. Daarnaast kennen Portugal, Duitsland en Spanje ook veel succesvolle roséstreken.

Hoe wordt rosé gemaakt?
Er zijn verschillende wijzen waarop deze wijn gemaakt kan worden. Zo zijn er verschillende technieken die gebruikt kunnen worden en kan het ook per land verschillen welke druifsoorten er gebruikt worden voor de productie van rosé. Het productieproces kent bovendien veel overeenkomsten met de manier waarop rode wijn gemaakt wordt. Toch zijn er een aantal verschillen.

Verschillende technieken
De meest gebruikte techniek om rosé te kunnen maken wordt ‘saignée’ genoemd. Dit betekent ‘laten bloeden’ of ‘korte inwenking’. Bij deze techniek wordt het ongegiste druivensap, ook wel most genoemd, bij de gistkuip gevoegd. In dit stadium heeft het sap contact met de blauwe schillen en wordt dus de kleur gecreëerd. Voordat het gisten kan beginnen, wordt een deel van het sap afgevoerd. Van dit sap wordt uiteindelijk rosé gemaakt. Het sap dat overblijft in de gistkuip en dus langer contact heeft met de schillen, wordt gebruikt voor het maken van rode wijn. Hierbij is de rode wijn dus relatief geconcentreerder dan de rosé. Nadat de schillen en het druivensap van elkaar zijn gescheiden, gaat de vergisting verder.

Een andere populaire techniek draait om directe persing. Vooral in Franse wijnstreken wordt deze techniek toegepast. Bij deze techniek worden de blauwe druiven direct geperst. Doordat de druiven na de oogst en het ontstelen direct worden geperst, is er slechts kort contact tussen het druivensap en de blauwe schillen. Het sap kleurt daardoor licht roze, en hier wordt uiteindelijk rosé van gemaakt.

Een fabel
Dat rosé ontstaat door rode en witte wijn met elkaar te mengen, is dus niet waar. Het is doorgaans zelfs verboden om deze wijnen met elkaar te mengen. Binnen de EU is het alleen in de Champagnestreek toegestaan om rode en witte wijn te mengen. Hier wordt uiteindelijk rosé champagne van gemaakt.

Laat hieronder een reactie achter. Bedankt voor het lezen van dit artikel.

Groet,

Team Wijnhouse.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *