Hoe Lang Kun Je Wijn Bewaren?

hoe lang kun je wijn bewaren

Hoe lang kun je wijn bewaren?

Je trekt ‘s avonds op de bank onder het genot van een kaasje een lekkere fles rode wijn open, maar krijgt hem toch niet helemaal op. Of je breekt een flesje wit aan voor je visite, maar merendeel blijkt met de auto te zijn. Het weekend daarop heb je toch weer zin in een glaasje, maar vraag je je af of die aangebroken fles wijn nog wel goed en lekker is.

Eén woord: zuurstof

Dat gesloten flessen wijn lang te bewaren zijn, is inmiddels algemeen bekend. De meeste wijnen worden gemaakt met de bedoeling deze binnen 4 tot maximaal 5 jaar te drinken. Maar hoe zit dat met aangebroken flessen? Echte vinologen (mensen met veel professionele wijnkennis) gooien een geopende fles wijn direct weg wanneer deze niet opraakt. Dat is zonde en echt niet per se nodig. Het veranderen van de smaak van wijn wordt beschreven als de ontwikkeling van wijn. Deze ontwikkeling heeft te maken met iets heel simpels: zuurstof. Wijn ontwikkelt, dus verandert van smaak, als de fles is aangebroken en er dus zuurstof bij de wijn is gekomen. Wat vervolgens erg logisch klinkt, is dat de ontwikkeling van de wijn sneller gaat als er meer glazen uit zijn geschonken, dus er meer zuurstof in de fles zit.

Rode Wijn

Wanneer het eerder genoemde voorbeeld van het volgende weekend wordt aangehouden, is de kans groot dat de wijn na een week inderdaad niet meer zo lekker is. Smaken verschillen en echt bederven zal de wijn niet gauw, maar geadviseerd wordt om een aangebroken fles rode wijn maximaal twee dagen te laten staan. Niet alleen verandert de smaak, maar ook de rode heldere kleur verandert in een bruine troebele substantie. Tegenwoordig bestaan er ook vacuümpompjes, waardoor de zuurstof in de fles kan worden geminimaliseerd of zelfs helemaal verwijderd. Hierdoor is de fles ongeveer een dag langer, dus ongeveer drie dagen te bewaren. Dit geldt ook voor witte wijn. Geen vacuümpomp in huis? In de koelkast verleng je de termijn ook van twee naar drie dagen. De kou vertraagt het oxidatie-proces, ofwel de ontwikkeling van wijn door zuurstof. Let er hierbij wel op dat rode wijn op kamertemperatuur het lekkerst is, dus haal hem er wel op tijd weer uit. Vollere en stevigere rode wijnen zijn veelal langer te bewaren, namelijk drie tot vier dagen.

Witte Wijn & Rosé

Witte wijn en rosé worden koud gedronken, over het algemeen namelijk tussen de 8 en 10 graden Celsius. Deze wijnen bewaar je dus ook na het openen in de koelkast. Witte wijn en rosé zijn over het algemeen na openen langer te bewaren dan rode wijn. Toch is het het lekkerst om deze wijn ook binnen drie of maximaal vier dagen te nuttigen.

Blijf je twijfelen over hoe lang je een geopende fles wijn kunt bewaren? Zorg in dat geval voor een goede club gezelschap, waardoor de vraag niet eens bij je opkomt. Proost!

Wij stellen uw reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

One thought on “Hoe Lang Kun Je Wijn Bewaren?

  1. Pingback: Wijn Warm Of Koud Drinken? | Wat is beter | Wijnadvies |WIJNHOUSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *