Franse Wijn

Franse wijnen

Alles over wijnland Frankrijk

Franse Wijn. Zeg je wijn, dan zeg je Frankrijk. Al eeuwenlang wordt in het land wijn geproduceerd die over heel de wereld wordt geroemd en gedronken.

BEKIJK ALLE WIJN UIT DIT LAND

Geschiedenis Franse wijn

Al in de 6e eeuw voor Christus werd in Frankrijk wijn gemaakt. Griekse kolonisten plantten de eerste druivenranken rond het zuidelijk gelegen Marseille. Het zou echter nog tot rond de 15e eeuw duren voor wijn ook echt populair werd toen de Franse steden steeds groter werden en de groeiende middenklasse wijn begon te drinken. Vanaf dat moment werd wijn ook een belangrijk exportproduct voor Frankrijk en begon de wijnbouw in het land zich steeds meer te ontwikkelen met nieuwe druivensoorten, nieuwe manieren om wijn te bewaren en nieuwe wijnsoorten. Lang was Frankrijk het bekendste en meest geliefde wijnland maar in de 20e eeuw gingen andere landen zich ook steeds meer ontwikkelen tot succesvolle wijnproducenten. Dit dwong Franse wijnbouwers er juist toe om nog innovatiever te worden en juist die combinatie van ervaring en moderne technologie zorgen ervoor dat Frankrijk ook vandaag de dag nog altijd een zeer populair wijnland is.

Bekende wijnstreken

Frankrijk is met recht het beroemdste wijnland ter wereld. Jaarlijks wordt op circa 900.000 hectare aan wijngaarden bijna 50 miljoen hectoliter Franse wijn gemaakt. De diversiteit van het klimaat zorgt voor een grote variatie aan wijnen. Daardoor kunnen eigenlijk in heel het land druiven worden verbouwd. De wijnstreken in Frankrijk zijn Champagne, Elzas, Bordeaux, Rhonevallei, Provence, Bourgogne, Loire en Beaujolais.

Grootste wijnstreken

Frankrijk kent dus een aantal wijnstreken waarvan Bourgogne en Bordeaux de grootste zijn. Het noordoostelijk gelegen Bourgogne is een van de oudste wijnstreken want daar wordt al sinds begin van de jaartelling wijn geproduceerd. Er wordt vooral wijn gemaakt van de pinot druif. Bordeaux is misschien wel het grootste wijnbouwgebied ter wereld. In deze streek in het zuidwesten van Frankrijk wordt bijna alleen rode wijn gemaakt, de bekende Bordeaux, van de cabernet sauvignon druif.

Franse druivensoorten en wijnen

Frankrijk kent bijna 3.000 verschillende wijnsoorten en meer dan 100 inheemse druivensoorten. De bekendste Franse wijnen zijn de chardonnay, cabernet sauvignon en sauvignon blanc.

Chardonnay

Deze druivensoort vormt de basis van champagne en wordt vooral verbouwd in de Bourgogne. Het aroma van deze druif is fruitig en de afdronk kan variëren van appel tot ananas.

Cabernet sauvignon

Deze kleine druif die groeit in de Bordeaux streek heeft een dikke schil met veel kleurstof en tannine. Dit zorgt voor een (rode) wijn die waarin je meestal zwarte bes terug proeft. De aroma’s zijn meestal vrij kruidig.

Sauvignon blanc

Misschien wel de meest verbouwde druivensoort ter wereld die zijn oorsprong vindt rond de Loire vallei en de Bordeaux regio. Een wijn die gemaakt is van de sauvignon blanc is vaak zeer fris, met aroma’s van bijvoorbeeld bessen en vers gras.

Champagne

In het noorden van Frankrijk rond Reims ligt het Champagne gebied waar deze mousserende wijn met dezelfde naam wordt gemaakt. Dit proces is zo uniek dat nergens anders ter wereld champagne onder die naam mag worden gemaakt en verkocht. Champagne wordt gemaakt van drie druivensoorten: de chardonnay, de pinot noir en de pinor meunier. De basis is een gewone witte wijn die wordt gebotteld met een mengsel van gist en suiker en dat zeker 15 maanden lang. Via deze zogenoemde méthode traditionnelle ontstaat koolzuurgas en een bezinksel, dat door de fles langzaam te draaien richting de flessenhals wordt gedreven. Dit draaiproces heet remuage. Wanneer het mengsel voldoende heeft gerijpt, wordt de flessenhals bevroren om het bezinksel te kunnen verwijderen. Dit wordt dégorgement genoemd. De champagne die overblijft wordt op smaak gebracht met een mengsel van suiker en andere wijnsoorten, ook wel dosage genoemd.

Het belang van het etiket

Het etiket van Franse wijn vertelt je alles over de inhoud, de herkomst en de producent. De meest eenvoudige wijn zijn de zogenoemde tafelwijnen, of vin de table. Deze wijnsoorten worden gemaakt van druiven die niet specifiek uit een bepaald gebied komen. Drink je een vin de pays, of streekwijn, dan gaat het om een wijn uit een specifieke regio. Heb je het over een Vin Délimité de Qualité Supérieure, dan gaat het om een zogenoemde kwaliteitswijn, die zichzelf ook op die manier mag presenteren op het etiket. Tot slot zijn er wijnen met een etiket waarop Appellation Controlée staat te lezen. In dit geval wordt de wijn geproduceerd in een specifiek gebied, met specifieke druiven en wordt ook vermeld wat de maximale opbrengst is van de wijngaard en hoe de wijn wordt bereid.

BEKIJK ALLE WIJN UIT DIT LAND

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen uw reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

One thought on “Franse Wijn

  1. Pingback: Chileense Wijn | Chili Is Een Van De Grootse Wijlanden | WIJNHOUSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *