Dit is een demo-winkel van de Webwinkelacademy.nl — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd. Sluiten

Druivenrassen – De Verschillende Soorten.

druivenrassen

Druivenrassen maken de beste top wijnen

Als je over wijnen en wijnsoorten een mondje wilt meepraten moet je zeker eerst meer weten over de verschillende druivenrassen waarvan wijnen gemaakt worden. Voor het vervaardigen van topwijn worden uitsluitend de beste druivenrassen gebruikt. Een overzicht van de bekendste druivenrassen maakt al veel duidelijk.

Merlot

Ieder wijnland dat zichzelf respecteert verbouwd de Merlot druif. Met zijn typische geur en smaak van kersen en pruimen zorgt deze druif zowel voor stevige als voor zachte en zwoele wijnsoorten. Frankrijk is het land van de Merlot druif. Dat heeft het te danken eerder klassieke wijnen uit de Pomerol en Staint-Emilion. Van Merlot druiven maakt men in Chili en Zuid-Afrika dan weer verfrissende en sappige wijnen.

Bekijk Merlot Wijn>

Cabernet Sauvignon

Nog zo’n populaire wijndruif die wereldwijd wordt aangeplant is de cabernet sauvignon. Ze is het basisingrediënt voor alle grote topwijnen uit het het wijngebied van de Franse Médoc. Deze wijnen hebben een pittig en kruidig karakter met een overheersende geur van zwarte bessen.

> Alles over Cabernet Sauvignon

Pinot noir

De pinot noir is hét uithangbord van de Franse Bourgogne, ongetwijfeld een van de meest geschikte regio’s voor het kweken van dit druivenras. Deze pinot noir wordt vooral gewaardeerd voor zijn onovertroffen geur en smaak. Het is een druif die zelden of nooit met om het even welke andere druivensoort wordt gemengd. Zo komt het soepele fruit het best tot zijn recht.

> Alles over Pinot noir wijn

Shiraz

Dit nobele druivenras dat in Frankrijk syrah wordt genoemd, valt op door zijn stoer en krachtig karakter. De Franse syrah en de shiraz druif verschillen alleen van smaak. Terwijl de shiraz een pittige kwaliteitswijn voortbrengt en zijn Franse variant fruitiger. De shiraz (of syrah) druif is oorspronkelijk afkomstig uit het Franse Rhône gebied. Hij is het resultaat van een kruising tussen de Dureza en de Mondeuse Banche.

> Alles over Shiraz

Tempranillo

De Tempranillo is een echte top druif afkomstig uit Spanje. Deze druif komt het meest tot zijn recht in Rioja en Ribera del Duero. De Tempranillo is een donkere en glanzende druif met een dikke huid. Ze rijpt ook opvallend vroeg. Deze Spanjaard zorgt voor kleurige en krachtige wijnsoorten met veel structuur en een relatief lage zuurtegraad. De smaak van zwart fruit, frambozen en specerijen overheersen.

> Alles over Tempranillo

Sangiovese

De Sangiovese is dé blauwe druif van midden-Italië met wijnen van wereld formaat als uiteindelijk resultaat. Sangioveto, Brunello en Morellino maken deel uit van dit vooraanstaande druivenras die je ook terug vindt in Californië en Argentinië. Deze Italiaanse druivensoort brengt zowel zeer krachtige wijnen (de Brunello di Montalcino) tot de meest fruitige wijnen zoals de Chianti.

> Alles over Sangiovese

Malbec

De wieg van deze druivensoort stond in het Franse Cahors. Deze wijnen zijn vooral bekend als Côtes d’Auxerre. De Malbec is gewoon de meest belangrijke druif voor de Black wine uit de regio Cahors. In de Bordeaux vinden we de druif terug in de Haute-Médoc wijnen. Hier wordt de druif altijd gemend met andere druivensoorten zoals de merlot, de cabernet sauvignon en de cabernet franc.

> Alles over Malbec

Grenache

Deze druivensoort is oorspronkelijk afkomstig uit Spanje maar wordt nu vooral verbouwd in het zuiden van Frankrijk. De grenache druif voelt zich best in een droog en warm klimaat. Daarom dat deze druif ook in Californië en in Zuid-Australië is terug te vinden. Men gebruikt de druif vooral in een blend met andere druiven. Dat zorgt voor een krachtige en vooral fruitige wijn.

> Alles over Grenache

Negroamaro

De Negroamaro druif is een van de meest kwaliteitsvolle wijndruiven van Italië. Wijnliefhebbers weten wat dit heeft te betekenen. Italië telt vele nobele druivenrassen. Deze Italiaanse top druif wordt vooral aangeplant in Salento en levert wijnen met een diepe kleur, een zachte bitterheid en kruidigheid van zwarte bessen. Ze passen uitstekend bij alle pasta gerechten en bij een heerlijk stukje wild.

> Alles over Negroamaro

Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc betreft een droge, frisse en aromatische druivensoort met voldoende zuren. De populariteit van deze druivensoort neemt vooral de laatste jaren nog sterk toe. Vooral dankzij van nieuwe wijnlanden. De Sauvignon Blanc is zeker geen wijn die je lang kunt bewaren. Je drinkt hem bij voorkeur jong als de aroma’s zo uit de fles spatten. Sauvignon Blanc is vooral afkomstig uit het Loiredal, Touraine, Sancerre en Pouilly-Fumé.

> Alles over Sauvignon Blanc

Chardonnay

Dit druivenras levert de mooiste wijnen en is ongetwijfeld de meest populaire witte druif ter wereld. Deze druif voelt zich overal thuis. In de Nieuwe Wereld was hij vaak de basis van witte top wijn. Zelfs in Champagne en witte Bourgogne staat deze druivensoort centraal. Chardonnay heeft van nature een neutrale smaak. Deze druif laat zich dan ook makkelijk combineren van zowat alle druivenrassen.

> Alles over Chardonnay

Riesling

Riesling is zonder enige twijfel voor de meeste wijnliefhebbers de absolute heerser onder de witte druiven. Deze wijnen zijn aromatisch met een hoog zuurgehalte en mineraal. De Riesling heeft een hele reputatie te verdedigen en staat bekend staat voor geparfumeerde bewaarwijnen. We vinden deze druif vooral in koelere klimaten zodat ze langzaam kan rijpen.

> Alles over Riesling

Gewürztraminer

De naam van deze druif zegt precies wat we ervan kunnen verwachten. Gewürz staat voor kruidig. De gewürztraminer is een sterk geurige witte druif die vooral in de Elzas maar ook in Duitsland een grote populariteit geniet. Andere landen waar de druif op relatief grote schaal verbouwd wordt zijn Australië, Californië en Nieuw-Zeeland.

> Alles over Gewürztraminer

Sémillon

De sémillon dankt haar bekendheid aan de witte Franse Sauternes wijnen. In deze vooraanstaande Franse wijnstreek vervaardigen van deze druif vooral weelderige zoete witte wijnen. De laatste jaren neemt het aantal droge wijnen afkomstig van de sémillon sterk toe. Deze evolutie zien we zowel in Frankrijk als in de nieuwe wijnlanden Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

> Alles over Sémillon

Pinot Grigio

Van de Pinot Grigio of Pinot Gris worden vooral witte wijnen gemaakt. Deze druif maakt deel uit van de bekende familie van de Pinot Noir uit de Bourgogne streek. De kleur van de druif is roze-grijs waardoor de druif meer kleur afgeeft in vergelijking met andere witte druivensoorten.

> Alles over Pinot Grigio

Chenin Blanc

Chenin Blanc of Pineau de la Loire, is de druivensoort die de grote witte wijnen van Anjou en Touraine voortbrengt. Er bestaat echter geen enkel verband met de druiven van de pinot familie. Chenin Blanc wordt zowel gebruikt voor droge als zoete wijnen. Hij ondergaat zogenaamde adellijke rotting en wordt daarom zo laat mogelijk geoogst. Soms pas in november. De wijnen van de Chenin Blanc, zoals Vouvray en Saumur zijn échte bewaarwijnen. Ze worden mooier naarmate ze ouder worden.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen je reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

One thought on “Druivenrassen – De Verschillende Soorten.

  1. Pingback: Wijn bij Tarbot | Wijnadvies Bij Tarbot Gerechten | WIJNHOUSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *