Dit is een demo-winkel van de Webwinkelacademy.nl — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd. Sluiten

Wijnlanden – De Belangrijkste Wijnlanden ter Wereld

wijnlanden

Wijnlanden – De belangrijkste wijnlanden ter wereld

Elk jaar ontdekken we steeds meer landen die wijn produceren. Wist je bijvoorbeeld dat er wijngaarden in de Gobi-woestijn zijn? En dat er slechts tien landen zijn die 80% van alle wijn op aarde produceren? Laten we nader kennis maken met de grootste wijnlanden in de wereld.

De top-3 belangrijkste wijnlanden zijn Frankrijk, Italië en Spanje. Ze produceren bijna de helft van alle wijn in de wereld. Om je een beeld te geven van de hoeveelheid wijn die deze wijnlanden produceren: deze drie wijnlanden maken genoeg wijn om 5.127 olympische zwembaden te vullen. Hieronder de belangrijkste wijnlanden op aarde:

Bekijk allle wijnen >

Argentinië

wijnlanden
Wijnland Argentinië

Argentinië behoort tot de top vijf van grootste wijnlanden ter wereld. Tot de jaren 1990 werd het merendeel van de wijn geproduceerd voor lokaal gebruik.

In de afgelopen 25 jaar begon echter een toenemend aantal wijnmakerijen met de productie van serieuze wijnen met de belangrijkste en meest aangeplante druivensoort, Malbec.

Deze wijnen hebben belangrijke invloeden gehad van enkele van de belangrijkste wijnmakers in de Verenigde Staten, Frankrijk en andere delen van de wijnbereidingswereld.

Malbec heeft een grote sprong gemaakt op het internationale toneel, prijzen gewonnen, hoge kijkcijfers gehaald en enthousiaste volgers verzameld.

Torrontes, de inheemse witte druif, staat nu op veel restaurantmenu’s vanwege de verfrissende, aromatische kwaliteiten en betaalbaarheid. Argentinië teelt steeds meer internationale druiven, met name Cabernet Sauvignon, Bonardo, Merlot, Syrah, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Alles over argentijnse wijn >

Australië

Wijnland Australië
Wijnland Australië

In slechts 200 jaar is de Australische wijnindustrie gegroeid van een paar kleine aanplantingen tot een wereldwijd gerenommeerde onderneming die garant staat voor kwaliteit, innovatie en diepgang.

Sterker nog, Australië behoort tot één van de top tien wijnlanden ter wereld. Vanaf het midden van de jaren 1970 tot vandaag is de liefdesrelatie van Australië met wijn blijven groeien.

De industrie is sterker dan ooit, met duizenden werknemers, van wie velen één van de wijnbouwcursussen hebben afgerond die worden aangeboden aan Australische onderwijsinstellingen.

Kleine boetiek wijnbedrijven zijn overal in Australië gevestigd, vaak door gepensioneerden of mensen die willen ontsnappen aan het stadsleven.

De Australische wijnindustrie is meer geworden dan alleen maar een andere industrie. Het is voor veel Australiërs een levensstijl geworden. Australië telt vandaag de dag ongeveer 60 wijnproducerende regio’s.

Alles over australische wijn >

Chili

Wijnland Chili
Wijnland Chili

Chili heeft het geluk klimaatomstandigheden te hebben die ideaal zijn voor goede wijnoogsten: hete zomers, koele briesjes vanuit de kust en matige regenval.

Valle del Elqui is de meest noordelijke vallei van de veertien belangrijkste dalgebieden in Chili. Deze vallei staat van oudsher bekend als een Pisco-producerende zone.

Pisco is de nationale niet-wijnlikeur van Chili. Het is gemaakt van druiven en is meestal verkrijgbaar in een duidelijke consistentie. In tegenstelling tot cognac is de smaak meestal minder zoet.

Er zijn overeenkomsten tussen pisco en enkele witte tequila’s. De bodemeigenschappen van de regio zijn rotsachtig met een hoge mate van doorlaatbaarheid en kleine hoeveelheden neerslag.

Zonneschijn is overvloedig het hele jaar door. Het weer kan overdag een hoog niveau bereiken en ‘s nachts bijna tot vriestemperaturen dalen. Deze vallei is uitstekend gebleken voor de productie van Carmerne en Syrah.

Valle de Limari is ook bekend als een Pisco-producerende zone. Het gebied ontvangt veel directe koude wind uit de Stille Oceaan. Het klimaat is droog met negen tot tien maanden weinig tot geen regenval. De wijnproductie van Chardonnay heeft het erg goed gedaan in de vallei.

Alles over Chileense wijn >

China

Na de ontwikkeling van de Chinese markt voor wijnconsumptie, met name de duurzame groei van de marktaandelen van geïmporteerde wijnen, hebben lokale Chinese wijnen een groeiende aandacht getrokken en zijn steeds meer mensen op Chinese wijnregio’s gaan touren.

Shandong verdient zijn plaats bovenaan de lijst van Chinese wijnregio’s vanwege zijn lange geschiedenis van wijn maken. De cijfers van de wijnomzet zijn zowel qua volume als qua waarde het hoogst.

De wijnen die in Shandong worden geproduceerd, zijn voornamelijk afkomstig van het schiereiland Shandong, waarvan Yantai de bekendste regio is.

De wijngaarden zijn echter verzameld in Penglai, een stad op provinciaal niveau en een administratieve onderverdeling van de prefectuur-stad Yantai.

Naast Yantai zijn er een paar wijnmakerijen in Qingdao, aan de andere kant van het schiereiland Shandong.

Duitsland

Oog op de rivier de Moezel en de Marienburg kasteel in de buurt van het dorp Puenderich – Moezel wijngebied in Duitsland

Duitse wijn wordt voornamelijk geproduceerd in het westen van Duitsland, langs de rivier de Rijn en zijn zijrivieren, met de oudste plantages die teruggaan tot de Romeinse tijd.

Ongeveer 60 procent van de Duitse wijnproductie bevindt zich in de deelstaat Rheinland-Pfalz, waar zes van de dertien regio’s voor kwaliteitswijn liggen.

Duitsland heeft ongeveer 102.000 hectare (252.000 of 1.020 vierkante kilometer) wijngaard, wat ongeveer een tiende van het oppervlak van de wijngaard is in Spanje, Frankrijk of Italië.

De totale wijnproductie bedraagt gewoonlijk ongeveer 9 miljoen hectoliter per jaar, wat overeenkomt met 1,2 miljard flessen, waardoor Duitsland het achtste grootste wijnland ter wereld is. Witte wijn is goed voor bijna twee derde van de totale productie.

Alles over duitse wijn >

Frankrijk

Zonsopgang bij Beaujolais wijngaard

Wanneer mensen denken aan wijnen van wereldklasse, komt Frankrijk meteen voor de geest. Frankrijk is één van de oudste wijnlanden ter wereld, met enkele van de beste en duurste flessen wijn, geproduceerd in enkele van de vele Franse wijngebieden.

Met uitzondering van vijf kleine regio’s aan de noordkust van Frankrijk produceert elke regio in het land wijnen of andere sterke dranken. Er zijn tien belangrijkste wijngebieden in het land, met kleinere regio’s in elk gebied.

Elk staat bekend om zijn verbluffende kwaliteit van rode wijnen, witte wijnen, mousserende wijnen, versterkte wijnen of sterke dranken. Daarom staat Frankrijk al heel lang synoniem voor geweldige wijnen.

Eén van de bekendste wijnen is de Major Grapes Merlot, Grenache. Bordeaux is één van de drie beroemdste Franse wijngebieden.

alles over franse wijn >

Italië

Witte wijn met vat op de beroemde wijngaard in Chianti Toscane

Italië staat op de tweede plaats van wijnlanden. Het is de thuisbasis van enkele van de oudste wijn producerende regio’s ter wereld. Italiaanse wijnen staan wereldwijd bekend om hun grote verscheidenheid.

Italiaanse wijn wordt over de hele wereld geëxporteerd en is ook erg populair in Italië zelf: Italianen staan op de vijfde plaats op de wereldmarktlijst voor wijnconsumptie met een volume van 42 liter per hoofd van de bevolking.

Druiven worden geteeld in bijna elke regio van het land en er zijn meer dan een miljoen wijngaarden in aanbouw.

alles over italiaanse wijn >

Nieuw-zeeland

luchtfoto van de wijngaarden van Nieuw-Zeeland in de zomer

Nieuw-Zeeland is één van de vooraanstaande wijnlanden van de nieuwe wereld en produceert bekroonde wijnen die de schone lucht en de zon weerspiegelen. Topkwaliteit wijnen worden wereldwijd naar kelders geëxporteerd.

Bekendst in de internationale keuken vanwege sauvignon blanc, heeft Nieuw-Zeeland ook een groeiende internationale reputatie voor pinot noir, chardonnay, pinot gris, riesling, cabernet sauvignon, merlot en traditionele wijnen.

De meeste van de meer dan 500 wijnmakers in het land zijn kleine wijnmakers die kleine hoeveelheden nichevariëteiten produceren.

alles over nieuw-zeelandse wijn >

oostenrijkse wijn

Wijngaarden met een wijnmakerij in de herfst – Witte wijn druiven voor de oogst, Zuid-Stiermarken Oostenrijk

Oostenrijkse wijnen zijn meestal droge witte wijnen, hoewel sommige zoetere witte wijnen ook worden geproduceerd. Ongeveer 30% van de wijnen is rood, gemaakt van Blaufränkisch, Pinot noir en lokaal geteelde variëteiten zoals Zweigelt.

Oostenrijk is de thuisbasis van Riedel, makers van enkele van de duurste wijnglazen ter wereld. Enkele van de beste producenten van Oostenrijk zijn Weingut F.X. Pichler en Weingut Franz Hirtzberger, Weingut Hutter, Weingut Eigl en Wellanschitz.

alles over oostenrijkse wijn >

portugal

Wijngaarden in de vallei van de rivier de Douro, Portugal

Er is veel te schrijven over Portugese wijnstreken en zijn wijnen. In de afgelopen jaren hebben Portugese wijnen terrein gewonnen op het gebied van export en bijgevolg ook qua reputatie.

De bekendste Portugese wijn is verreweg de Port, maar er zijn veel meer wijnen die erkenning verdienen over de hele wereld. Onlangs werden 578 Portugese wijnen bekroond tijdens de prestigieuze Decanter World Wine Awards, een internationale wedstrijd gesponsord door het Engelse tijdschrift Decanter.

De wijnen waren goed voor zeven platina-medailles, 33 gouden medailles, 127 zilver en 229 brons. Portugese wijnen werden ook onderscheiden tijdens de 33e editie van de International Wine Challenge met 64 gouden medailles, 238 zilveren medailles en 341 bronzen medailles. Portugal was naast Frankrijk, Italië en Spanje één van de meest bekroonde landen.

Alles over portugese wijn >

Spanje

Spaanse wijngaard landschap. Ribera del Duero, Europa, Spanje. Valladolid, Castilla y Leon.

Spanje herbergt het grootste wijnbouwareaal ter wereld. Desondanks heeft Spanje ook veel lagere wijnrendementen dan het naburige Frankrijk en Italië. Spanje heeft een zeer gevarieerd klimaat, met daartussen kleinere microklimaten in het hele land, die elk perfect zijn voor het telen van verschillende soorten druiven.

Dit betekent dat Spanje een enorme variëteit aan verschillende prachtige wijngaard landschappen. Elke wijnregio in Spanje heeft iets anders te bieden: wijnmakerijarchitectuur en -ontwerp, wijngaardpatronen, de kleuren en geuren van de verschillende bodems, de lokale voedselproducten om de wijn te begeleiden, en natuurlijk de wijn zelf.

alles over spaanse wijn >

amerikaanse wijn

Zonsondergang over wijngaarden in Californië de wijn land. Sonoma County, Californië

Amerikaanse wijn wordt al meer dan 300 jaar geproduceerd. Tegenwoordig wordt de wijnproductie in alle vijftig staten uitgevoerd, waarbij Californië 89 procent van alle Amerikaanse wijn produceert.

Amerika is na Frankrijk, Italië en Spanje het grootste wijnproducerende land ter wereld. Het Noord-Amerikaanse continent herbergt verschillende inheemse druivensoorten, waaronder Vitis labrusca, Vitis riparia, Vitis rotundifolia en Vitis vulpina.

Maar de wijnbereidingsindustrie is gebaseerd op de teelt van de Europese Vitis vinifera, die werd geïntroduceerd door Europese kolonisten. Met meer dan 1.100.000 acres (4.500 km2) aan wijnstokken zijn de Verenigde Staten het zesde meest beplante land ter wereld na Frankrijk, Italië, Spanje, China en Turkije.

Alles over amerikaanse wijn >

Zuid-Afrika

Wijngaarden landschap in de buurt van Wellington, Zuid-Afrika

Wijn wordt al sinds het midden van de zeventiende eeuw op Kaap de Goede Hoop gemaakt, wat betekent dat Zuid-Afrika een veel langere, ononderbroken geschiedenis van wijn maken heeft dan Australië of Californië.

Zelfs vandaag de dag is de invloed van de Kaap Nederlanders, de oorspronkelijke kolonisten, sterk. Dat is te merken aan de geschulpte witte gevels van menig wijnbedrijf en de Afrikaanse namen, die veel potentiële wijnimporteurs zo moeilijk vinden uit te spreken.

Alleen de zuidwestelijke grens van het land is geschikt voor wijnbouw. De meeste tafelwijnen zijn op verschillende rassen geëtiketteerd, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor wereldwijde consumenten.

alles over zuid-afrikaanse wijn >

De lekkerste wijnen per land:

5 thoughts on “Wijnlanden – De Belangrijkste Wijnlanden ter Wereld

  1. Pingback: Hoe Wordt Wijn Gemaakt? | Lees het in dit Artikel | WIJNHOUSE

  2. Pingback: Wijn en Bier | Wat Drink Jij Wijn of Bier? | WIJNHOUSE

  3. Pingback: Wijn En Pompoensoep | Wijnadvies Bij Pompoen | WIJNHOUSE

  4. Pingback: Wijnabonnement: De Voor- en Nadelen van dit Verschijnsel | WIJNHOUSE

  5. Pingback: Wijn En Crème Brulée | Wijnadvies Bij Crème Brulée | WIJNHOUSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *