Crianza Wijn

Crianza Wijn

Crianza wijn

Crianza is een classificatie die inzicht verschaft in de wijze waarop en de mate waarin een Spaanse wijn is gerijpt. Spaanse wijnen worden geclassificeerd als Vino Joven, Vino Crianza, Vino Reserva en Vino Gran Reserva. Afhankelijk van de bodega werd dit in het verleden naar eigen inzicht vastgesteld. Tegenwoordig zijn er een wettelijke maatregelen getroffen die ervoor gezorgd hebben dat deze labels voor alle Spaanse wijnen zijn gestandaardiseerd.

BEKIJK AL ONZE RODE WIJNEN UIT SPANJE >

Minstens twee jaar gerijpt

Crianza betekent in het Spaans letterlijk ‘opvoeding’. Een Crianza is een wijn die op zijn minst twee jaar is gerijpt, waarvan minimaal een half tot een vol jaar in eikenhouten vaten. Hoelang de wijn exact op hout dient te rijpen wordt gereguleerd door de Spaanse wijnautoriteiten en verschilt per streek. In tegenstelling tot een rode Crianza geldt voor rosé en witte wijn een iets andere rijpingsperiode. Deze wijnen dienen minimaal een jaar te rijpen waarvan een half jaar vatgerijpt. De Crianza classificatie hoeft per definitie niet zichtbaar te zijn op het etiket aan de voorzijde. Een wijnbrouwer kan ervoor kiezen om dit in de nek of op de achterzijde van de fles te vertonen.

Dient binnen vijf jaar gedronken te worden

Een Crianza kan het best gedronken worden binnen vijf jaar nadat de wijn oorspronkelijk is geoogst. Dit kan echter per wijn verschillen. Zo kan de kwaliteit van de wijn alsmede de omstandigheden waarin de wijn is opgeslagen de levensduur van de wijn aanzienlijk verlengen. In zeer uitzonderlijke gevallen kan de levensduur zelfs worden verdubbeld.

De Crianza is een wijn die een relatief korte gestatieperiode kent. Hierdoor zijn de eikenhouten tonen minder uitgesproken als bij de Reserva en Gran Reserva wijnen. De wijn is, mede door de ingetogen aroma’s, genuanceerd te noemen. Tegelijkertijd heeft de wijn voldoende body om vergeleken te worden met een Cabernet Sauvignon. Deze combinatie van eigenschappen zorgt ervoor dat een Crianza uitermate geschikt is als dagelijkse tafelwijn van hoge kwaliteit.

BEKIJK AL ONZE WIJNEN IN DE WEBSHOP>

Bedankt voor het lezen van dit artikel.

P.S. Wij vinden het leuk als je hieronder een reactie achterlaat 👇