Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape: een bijzondere wijnstreek

In het zuiden van Frankrijk, tussen de steden Avignon en Orange, ligt de gerenommeerde wijnstreek Châteauneuf-du-Pape. Wijnen uit deze streek zijn zeer krachtig en vurig, maar kunnen tegelijkertijd fluweelzacht van smaak zijn. Voor de samenstelling van de wijn mogen de wijnboeren gebruik maken van maar liefst 13 verschillende druivensoorten. Hoewel de wijnen bekend staan om hun lange rijpingsproces, zijn er tegenwoordig ook wijnen uit de Châteauneuf-du-Pape-streek die al na een jaar of drie op dronk zijn. De smaak van de wijn komt optimaal tot uiting wanneer deze gedronken wordt in combinatie met een aantal pittige kaassoorten of goed doorbraden wildgerechten.

Historie

Vertaald naar het Nederlands betekent Châteauneuf-du-Pape zoveel als “het nieuwe kasteel van de paus”. Dat klinkt misschien als een vreemde naam voor een wijnstreek, maar is eenvoudig te verklaren wanneer naar de geschiedenis van het gebied gekeken wordt. De historie van Châteauneuf-du-Pape voert namelijk terug naar de 14e eeuw, toen het pauselijk hof van Rome naar Avignon verhuisde. Ten noorden van deze stad liet de toenmalige paus (Clemens V) zijn zomerresidentie (in de vorm van een kasteel) bouwen. Omdat de paus erg op goede wijn was gesteld, bouwde hij niet alleen een kasteel, maar liet hij ook een wijngaard aanleggen. Omdat de bodem erg geschikt voor wijnproductie bleek te zijn, besloten de opvolgers van Clemens V het wijngebied verder uit te breiden. Zo werd Châteauneuf-du-Pape langzaam maar zeker een grote en belangrijke wijnstreek.

13 druivensoorten

Zoals eerder vermeld mogen bij de productie van Châteauneuf-du-Pape 13 verschillende druivensoorten (8 blauwe en 5 witte) gebruikt worden. Dit aantal is bepaald door de Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), een Franse organisatie die kwaliteitscontroles op landbouwproducten uitvoert. Naast de hoeveelheid druivensoorten, bepaalt deze organisatie ook een groot aantal andere productievoorwaarden. Zo worden er eisen gesteld aan het aantal aangeplante wijnstokken, het minimum alcoholgehalte, de maximale opbrengst en de verbouwingsmethode.

De meest gebruikte druivensoort in Châteauneuf-du-Pape is de grenache. Toch zul je deze druif niet snel in zijn eentje op een etiket tegenkomen, want hij komt het beste tot zijn recht in combinatie met andere druivensoorten. De beste rode wijnen bestaan voor ongeveer 70% uit de grenache, aangevuld met bijvoorbeeld de syrah en mourvèdre. De belangrijkste druivensoort voor een goede witte wijn is de rousanne. Andere druivensoorten die gebruikt mogen worden, zijn de cinsault, muscardin, counoise, clairette, bourboulenc, vaccarèse, terret noir, picpoul en picardan.

Het terroir van Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape kent als wijnstreek een mediterraan klimaat met weinig neerslag en veel zon. De wijnstreek heeft een vrij zware bodem die hoofdzakelijk bestaat uit grote, afgeronde rolkeien en een ondergrond van rode klei. Overdag worden de keien zodanig door de zon verhit dat ze ’s nachts warm blijven. Dit zorgt ervoor zorgt dat de druiven ook warm blijven. Door dit proces ontwikkelen de druiven extra veel smaak.

Klik hier voor ons assortiment wijnen uit Châteauneuf-du-Pape.

Wij stellen uw reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

 

3 thoughts on “Châteauneuf-du-Pape

  1. Pingback: Wijn Bij Boeuf Bourguignon - Wijnhouse.nl

  2. Pingback: Welke Wijn Bij Gans | Wijnadvies voor Deze Combinatie | WIJNHOUSE

  3. Pingback: Vacqueyras Wijn | Alles over Vacqueyras Wijn | WIJNHOUSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *