Champagne – Om Bijzondere Gelegenheden te Vieren!

champagne

Champagne, de enige echte

Al sinds jaar en dag zijn mousserende wijnen het middel bij uitstek om bijzondere gelegenheden te vieren. Champagne is hierbij de onbetwiste nummer één. Van het glas heffen op het bruidspaar of het champagne ontbijt na de bruiloft, via het inluiden van het nieuwe jaar tot het vieren van een sportieve overwinning met een magnum fles – de champagne mag nergens ontbreken.

Het ontstaan van champagne

Champagne komt uit de gelijknamige streek uit noordoost-Frankrijk, waar de stille variant al sinds de Romeinse tijd bekend was. De wijngaarden in deze regio hadden een ander klimaat dan veel andere wijnstreken in Frankrijk. De wijn die ontstond had een lichter karakter. Pas later ontstond het sprankelende karakter van de wijnen, toen monniken in de 16e eeuw begonnen met het bottelen van de wijn voordat het gistingsproces ten einde was.

Niet de eerste, maar wel de bekendste van deze monniken was Dom Perignon. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de productie van de wijnen uit de champagnestreek. Behalve een Franse is er ook een duidelijke Engelse bijdrage aan Champagne. Christopher Merret kwam met het idee om suiker aan de wijn toe te voegen om een tweede gisting in de fles op gang te brengen. Dit heeft ervoor gezorgd dat champagne het sterk mousserende karakter heeft dat we nu kennen.

Nog een Engelse bijdrage waren de flessen: doordat de champagne zoveel druk opbouwde, had Frans glas niet meer de juiste kwaliteit. De technieken van hun Engelse collega’s waren in die tijd een stuk verder.

Ondanks dat de nieuwe techniek van Merret tegenwoordig de méthode champenoise wordt genoemd, werd de wijn nog honderden jaren volgens de oude de méthode rurale geproduceerd. De wijn ontleende zijn mousserende karakter uitsluitend aan het bottelen voor de gisting ten einde was. Pas vanaf de 19e eeuw werd de méthode champenoise algemeen toegepast.

Smaak en houdbaarheid van Champagne

Champagne was vroeger door de toegevoegde suiker een stuk zoeter dan nu. Vanaf het midden van de 19e eeuw besloten champagnemakers zoals Perrier-Jouët hun champagne minder zoet te maken. Dit leidde tot drogere champagnes, de sec (die wij tegenwoordig nog als vrij zoet ervaren) en uiteindelijk de brut. De naam Brut is ook specifiek voor de Britse exportmarkt ingevoerd. Natuurlijk is er ook nog de populaire zoete demi-sec.

Champagne kent geen houdbaarheidsdatum en de fles zal hoogstens een datum van dégorgement (verwijderen van het gist uit de fles) en het jaar van de druivenoogst vermelden. Door de hoge zuurgraad kan hij goed ouderen. Sterker nog, je drinkt champagne niet jong. Een non-vintage champagne rijpt wettelijk minimaal 15 maanden, een vintage 36 maanden. Na het dégorgement wordt doorgaans nog een aantal maanden gewacht.

Dit betekent wel, dat je champagne niet hoeft te bewaren: je kunt hem zo drinken. Maar in de juiste condities kun je een fles ongeveer net zo lang bewaren als het gistingsproces heeft geduurd, dus de aangegeven tijd voor vintage of non-vintage champagne. Dit gebeurt bij voorkeur horizontaal, in een donkere en geurvrije ruimte zonder tocht en trillingen. De temperatuur is constant 10 tot 12 graden en luchtvochtigheid 80%. Een vintage champagne 36 maanden in de koelkast bewaren verdient niet de voorkeur.

Welke champagne cadeau geven?

Het hangt natuurlijk van je eigen smaak af – of van degene aan wie je de champagne cadeau wilt doen – wat een lekker champagne is. Ga je voor een blanke champagne of toch liever een rosé? Welke soort druiven of welke cru (de gemeente waarvan de druiven afkomstig zijn) kies je? Heb je liever een zoete of juist een droge wijn? Allemaal vragen die bepalen wat voor jou lekker is.

Wel wordt er natuurlijk op grond van deze criteria onderscheid gemaakt tussen goede en minder goede champagne – is hij afkomstig uit een grand cru of premier cru, vintage of non-vintage. Maar van één ding ben je altijd zeker: champagne mag alleen champagne heten als hij ook daadwerkelijk uit de streek afkomstig is.

Bij een goed product hoort een goede verpakking

Afhankelijk van de feestelijkheid wil je natuurlijk de champagne anders serveren. Zo kun je kleine piccolo-flesjes als bruidsgeschenk meegeven, maar de wijn die je op tafel zet, wil je het liefst uit normale flessen serveren. Het rijpingsproces voldoet hier het meest aan de standaard. Natuurlijk zijn er ook de magnum-flessen van anderhalve liter om het winnen van het kampioenschap mee te vieren. De grootste flessen zijn van het gigantische Midas-formaat van maar liefst 30 liter.

Champagne is altijd een ideaal cadeau. Geen andere drank wordt zo met stijl en klasse in verband gebracht. De ontvanger zal het zeker waarderen. Als je echte exclusieve champagne dan ook nog in een gouden fles cadeau doet, heeft dit een geweldige uitstraling. Gouden flessen zijn vooral rond kerst en oud en nieuw snel uitverkocht, dus wees alert als je deze cadeau wilt doen – of zelf wilt ontkurken.

Zeer trendy is natuurlijk de champagne emmer. Om te voorkomen dat de champagne te snel op kamertemperatuur komt, is dit de meest bekende serveermethode. Iedereen kent wel het beeld van een fles goede champagne die ligt te rusten in een bedje van ijs. Wie wil hiermee niet in de hotelsuite verrast worden?

De 12 bekendste champagne merken

Natuurlijk zijn er veel bekende en minder bekende champagnemerken. Deze kunnen in prijs als in kwaliteit aardig van elkaar verschillen, maar er zijn weinig flessen zo duur als de Heidsieck Diamant Bleu 1907. Deze flessen komen uit een schip dat in de Eerste Wereldoorlog is gezonken. In 1998 werd het herontdekt bij Finland, de flessen waren door het koude water geconserveerd. Durf jij een fles van 275.000 dollar te openen? Hieronder de meer betaalbare merken:

1. Laurent Perrier

Laurent-Perrier uit Tours-sur-Marne werd in 1812 opgericht. In 1881 werd het champagnehuis overgenomen door keldermeesten Eugene Laurent. Na diens overlijden in 1887 nam zijn weduwe Mathilde-Emilie Perrier het huis over en ontstond de huidige naam van het huis.
De champagnes zijn zeer toegankelijk, met constante kwaliteit in hun verfijnde en frisse smaak. Laurent-Perrier is natuurlijk om zijn ultra-brut bekend, maar ook een demi-sec ontbreekt niet.

2. Dom Perignon

Dom Perignon is over de hele wereld bekend als een van de oudste en meest voortreffelijke champagnes. Hij is zeer exclusief en werd al aan het hof van Louis XIV gedronken. De eeuwenoude kennis van het bedrijf wordt gecombineerd met constante vernieuwing en ontwikkeling.
Dom Perignon vintage wijnen worden alleen in de beste jaren gemaakt, wanneer de druivenoogsten optimaal zijn. Door dit speciale beleid waarborgt Dom Perignon altijd de uitstekende kwaliteit.

3. Moët et Chandon

Moët et Chandon is het grootste champagnehuis ter wereld. In 1743 door Claude Moët opgericht, ontstond door het toetreden van zijn schoonzoon de naam Moët et Chandon. In de kelders onder de kalkrotsen van Epernay liggen miljoenen flessen te rijpen.
De druiven komen uit 13 grand cru gemeenten in de champagnestreek. Omdat de champagne zo populair is heeft het huis contracten met duizend wijnboeren, zodat er altijd voldoende druiven beschikbaar zijn.

4. Pommery

Champagnehuis Pommery werd in de 19e eeuw opgericht door Louis Alexandre Pommery en door zijn weduwe uitgebreid. Niet alleen is Pommery bekend door de brut, die vanaf 1874 naar Londen werd geëxporteerd. Madame Pommery was ook een van de eersten die zich uitvoerig bezighield met de promotie van haar luxeproducten.
Zij gaf de omschrijving “vrolijk en licht” aan haar champagnes. Na een uitgelezen gistingsproces worden de champagnes, zoals de brut en de crus, gemaakt. Het toevoegen van wijnen uit bepaalde jaargangen verzorgt een intense en unieke smaakervaring.

5. Ayala

Het kleine champagnehuis Ayala is opgericht in 1860. De druiven voor de hoogwaardige champagnes komen van Grand en Premier Cru-wijngaarden. Alleen de eerste persing (cuvée) wordt gebruikt. De champagne wordt gemaakt met een relatief lage dosage (toevoegen van suiker) waardoor hij een drogere en frissere smaak heeft.

6. Mumm

Het in 1827 opgerichte Mumm heeft wijnen die voornamelijk afkomstig zijn van de pinot noir. Met 218 hectare aan wijngaarden en inkoop bij honderden andere wijnboeren is de productie 7,5 miljoen flessen per jaar. Het persen van de druiven wordt niet aan anderen toevertrouwd en gebeurt volledig door Mumm zelf. Hun “Brut sans année”, meestverkochte champagne, is de Cordon Rouge.

7. Louis Roederer

Louis Roederer richtte zijn champagnehuis op in 1833 met de bedoeling, om op een visionaire manier champagne te produceren. Zijn perfectionisme zorgde voor een unieke smaak en stijl. Het prestigieuze huis houdt zijn proces op alle mogelijke vlakken onder controle.
De bekendste champagne van Louis Roederer is natuurlijk de Cristal Champagne. De wijnen van Chardonnay en Pinot Noir druiven die het huis gebruikt, rijpen vaak langer dan drie jaar. Louis Roederer champagnes hebben een licht droge smaak met tonen van perzik en appel, een subtiele afdronk en kleine bubbels.

8. Taittinger

Taittinger werd al in 1734 opgericht maar verkreeg zijn naam pas in 1932 toen Pierre Taittinger het huis overnam. Het huis staat voor kwaliteit en verzekert je altijd van een heerlijke champagne. Zijn Brut Réserve champagnes rijpen minstens 36 maanden in de kelders zodat het ontstane smakenpallet rijp en compleet is. De smaak is subtiel en elegant met een hint van fris fruit.

9. Castellane

De familie Castellane zou een van de oudste families van Frankrijk zijn, met een stamboom die teruggaat tot de tiende eeuw. Hun champagnehuis werd in 1895 in Épernay gevestigd. Het champagnehuis met 9 kilometer aan kelders bezit ook een toren die een symbool is voor. Hun Castellane Brut is een lichtgouden champagne met elegante aroma’s. De champagne mousseert zeer fijn met een harmonieuze balans en tonen van appels en citrus.

10. Mercier

In Frankrijk is Mercier misschien wel het populairste merk. Hij wordt als aperitief maar ook bij de lunch gedronken. Emmanuel de Mercier raadt aan om zijn Brut in combinatie met lekkere hapjes te eten. De champagne wordt uit drie druivensoorten gemaakt, pinoir meunier en noir en witte chardonnay. De pinots voeren hierbij de boventoon, wat voor een pittige smaak zorgt.

11. Jacquart

Het relatief jonge huis Jacquart bestaat pas sinds 1962. Het werd door een aantal wijnboeren opgericht om samen een nieuw merk te beginnen. De kelders liggen in het centrum van Reims, maar de druiven komen uit 130 dorpen in de champagnestreek, waarvan 10 grand crus en 22 premier crus. De champagne heeft een hoog aandeel aan chardonnay en is internationaal veel bekroond.

12. Bollinger

Last, maar zeker niet least. De prestigieuze Bollinger champagne wordt al sind 1829 gemaakt. Hij onderscheidt zich door een complex en elegant karakter. Het streven van Bollinger is niet om de grootste of bekendste champagne te produceren, maar pure perfectie. De champagne is zo indrukwekkend dat hij het Brits koninklijk predicaat “Royal Warrant” mag dragen.

De top 5 best verkochte champagnes in onze webshop:

Heerlijke champagne, top service!

Wendy

Snelle en correcte bezorging. Mooie selectie champagne.

John Klein

Prima kwaliteit. Snel geleverd.

Eelco

BEKIJK ALLE MOUSSERENDE WIJNEN

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen je reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

9 thoughts on “Champagne – Om Bijzondere Gelegenheden te Vieren!

  1. Pingback: Hoe Wordt Rosé Gemaakt? Leerzaam! - Wijnhouse

  2. Pingback: Franse Wijn | Wijnland Frankrijk | Alles Over Franse Wijn | WIJNHOUSE

  3. Pingback: Cava | Alles Wat Je Moet Weten Over Cava Wijn | WIJNHOUSE

  4. Pingback: Wijn en Chocola: Passen Wijn en Chocolade bij Elkaar? - Wijnhouse.nl

  5. Pingback: Druivenrassen | Leer Welke Er Allemaal Zijn | WIJNHOIUSE

  6. Pingback: Wijn en Kaas | De Beste Combinaties van Wijn en Kaas | WIJNHOUSE

  7. Pingback: Wijn Warm Of Koud Drinken? | Wat is beter | Wijnadvies |WIJNHOUSE

  8. Pingback: Wijn bij Sushi? | Welke Wijn Past bij Sushi? | Rode Wijn? | WIJNHOUSE

  9. Pingback: Wat is Lekker Bij Witte Wijn? | Wijnadvies bij Witte Wijn! WIJNHOUSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *