Bordeaux Wijn

bordeaux wijn

Alles over Bordeaux wijn

Bordeaux wijn komt uit de grootste en waarschijnlijk beroemdste wijnstreek in Frankrijk. Niet alleen komen hier hele dure en exclusieve wijnen vandaan, maar juist ook wijnen die van hoge kwaliteit zijn en tegelijkertijd ook betaalbaar. Het grootste deel van de Bordeaux wijnen is rood; slechts zo’n 10 procent van de wijnen die in deze zuidwestelijk gelegen Franse regio worden gemaakt zijn witte, mousserende of rosé wijnen.

BEKIJK ALLE WIJN UIT DEZE REGIO >

Bordeaux heeft een gunstig klimaat

Bordeaux heeft als wijnstreek een oppervlakte van meer dan 120.000 hectare dat zich uitstrekt in het gebied rond de drie rivieren Garonne, Dordogne en Gironde. Het klimaat is gematigd en neigt naar vochtig, met milde winters en een redelijk nat voorjaar. De zomers zijn juist warm. Dit alles zorgt ook voor vrij milde wijnen met een subtiele smaak.

De druivenrassen in de Bordeaux wijnstreek

De bekendste druivensoort die in het Bordeaux wijn gebied groeit is de blauwe cabernet sauvignon. Toch is dit niet de meest aangeplante druif in de streek, want dat is de merlot. Enkele andere druiven die worden verbouwd zijn de bouchet, ofwel cabernet franc, de petit verdot, de sauvignon blanc, de malbec en de sémmillon.

De wijnproductie in Bordeaux

Bij de oogst van druiven in de Bordeaux regio worden eerst de steeltjes verwijderd. Dit gebeurt omdat hier tannine in zit en dat geeft de wijn een bittere afdronk. De druiven die zijn geoogst, worden vervolgens geperst en een aantal dagen in grote kuipen van roestvrij staal, cement of hout opgeslagen voor de gisting. Soms wordt ook suiker toegevoegd. Dit heet chaptalisatie. Het toegevoegde suiker wordt door het gisten omgezet in alcohol. Zo krijgt de wijn dus een hoger alcoholpercentage. Wanneer de wijn klaar is met gisten, dan wordt die in vaten gepompt die vervolgens worden opgeslagen in wat ze in Bordeaux ‘chai’ noemen, feitelijk een grote opslagruimte.

Vervolg proces van Bordeaux wijn

Opnieuw vindt dan een gistingsproces plaats. Daarna wordt de wijn in zogenoemde barriques geschonken, die zijn limousineiken vaten die specifiek in de Bordeaux-streek worden gebruikt voor het rijpingsproces. In het eerste jaar dat de wijn aan het rijpen is, wordt die om de drie maanden overgegoten in een ander vat. Daarnaast wordt de wijn met eiwit geklaard om zo ongewenste bestandsdelen in de vloeistof te verwijderen. Tijdens het eerste jaar dat de Bordeaux wijn rijpt, wordt ook gekeken naar de assemblage, dus welke wijnen na het rijpingsproces met elkaar vermengd worden tot één wijn. Nadat het jaar voorbij is, gaan de wijnvaten naar een andere opslag, totdat het tijd is voor de botteling.

Wijnsoorten uit de Bordeaux regio

De Bordeaux wijnen worden meestal opgedeeld naar de gebieden rond de rivieren die in de streek liggen. De bekendste is de Médoc regio aan de linkeroever van de Gironde, vanaf de stad Bordeaux tot de westkust richting de Atlantische Oceaan. Ook langs de linkeroever van de Gironde worden de Haut-Médoc wijnen geproduceerd. Deze wijnen worden geroemd om hun kleur en structuur en perfecte assemblage van verschillende wijnen. De druiven die in deze regio veelal worden gebruikt zijn de merlot, de cabernet sauvignon en de cabernet blanc. Westelijk gelegen van de stad Bordeaux ligt de regio Graves, waar juist witte wijnen vandaan komen. De bekendste is de Sauternes, een zoete, fruitige witte wijn. Deze wijn dankt zijn uitgesproken smaak aan het proces van edele rotting door een schimmel die de druiven uitdroogt en waardoor er een hoger suikergehalte ontstaat in de wijn. Deze schimmel ontstaat door het vochtige weer in de regio.

Aan de rechteroever van de Dordogne

Een ander bekend gebied in de Bordeaux streek is St. Emillion aan de rechteroever van de rivier Dordogne. Het zijn vooral rode wijnen die in deze regio worden gemaakt van de cabernet franc en de blauwe merlot. Omdat de samenstelling van de bodem varieert, kan ook de smaak per wijnsoort variëren, van juist heel licht tot zeer vol en fruitig. De kleinste streek binnen Bordeaux waar wijn wordt gemaakt is Pomerol. Hier worden zeer zachte rode wijnen gemaakt van de merlot druiven. De wijnen uit dit gebied zijn zeer exclusief en kunnen lang worden bewaard.

BEKIJK ALLE WIJN UIT DEZE REGIO >

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen je reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

One thought on “Bordeaux Wijn

  1. Pingback: Welke Wijn Bij Lamsvlees | Wijnadvies voor Lamsvlees | WIJNHOUSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *