Dit is een demo-winkel van de Webwinkelacademy.nl — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd. Sluiten

Bernardus Wijn

bernardus wijn

Bernardus wijn

Ben Pon was een bijzonder man, niet alleen een zeer succesvol zakenman, maar ook coureur met als hoogtepunt misschien wel anderhalve ronde in een Formule 1 auto op het circuit van Zandvoort in 1962. Tien jaar later was Pon deelnemer aan de Olympische Spelen op het onderdeel kleiduivenschieten. Twintig jaar nadien, in 1992 derhalve, kocht Pon een wijngaard in Californië. Door zijn werk had Pon veel gereisd en bewust koos hij voor deze streek, omdat hij wijnen van de hoogste klasse wilde produceren.

Californië

Voor het wijnhuis Bernardus koos Pon uiteindelijk voor de Carmel Valley, met warme dagen en koude dagen. Dat de omgeving adembenemend mooi is, zal ongetwijfeld een bonus geweest zijn, maar de keuze op deze omgeving was vooral om de Bernardus wijn tot de beste van de wereld te laten behoren.

Dit laatste is trouwens meer dan gelukt, zijn wijnen worden geroemd. Dit komt volgens Pon vooral door een fusie van verschillende methoden om de druiven te telen. Zijn aanpak was duurzaam en optimaal afgestemd op de drie verschillende wijngaarden waar de Bernardus wijnen worden gekweekt.

Marinus wijngaard

Op deze wijngaard, groot 36 hectaren en vernoemd naar de tweede voornaam van Pon, worden grotendeels Cabernet Sauvignon en Merlot druiven geteeld. Omdat deze wijngaard in een kom ligt, wordt het zonlicht hier als het ware gevangen, waardoor het overdag gloeiend heet kan worden en het ’s nachts behoorlijk afkoelt. Ver van Frankrijk is dit een perfecte omgeving voor de Bordeaux druiven.

Het specifieke klimaat zorgt ervoor dat de druiven zich optimaal kunnen ontwikkelen. Op deze wijngaard varieert de bodem heel sterk, van klei tot zandige leem. Zo zijn hier maar liefst vijftien verschillende blokken, met elk een eigen smaakprofiel. Bijkomend voordeel is dat er vrijwel geen chemicaliën en kunstmest nodig is, waardoor de Bernardus wijn nog lekkerder wordt.

Featherbow

Aan de voorkant van het wijnhuis Bernardus worden op de wijngaard Featherbow de Petit Verdot en Cabernet Sauvignon geteeld.
Net als de Marinus wijngaard ligt ook deze wijngaard in de Cachagua-regio, wat in het Spaans diep of verborgen water betekent.

Ingrid’s wijngaard

In 1999 werd voor de Bernardus wijnen een derde wijngaard aangeplant: Ingrid’s wijngaard, vernoemd naar de Zweedse vrouw van Pon. Op deze wijngaard worden de Pinot Noir en Chardonnay druiven geteeld. Ook werd in hetzelfde jaar Bernardus Lodge gebouwd.
Met zeven hectaren is het wel een stuk kleiner dan de Marinus wijngaard en de temperaturen zijn hier veel minder extreem, zodat het ideaal is voor de eerder genoemde Bourgondische druiven.

De bodem bestaat uit samengesteld gemalen graniet en de druivenplanten moeten diep reiken voor water, waarbij ze toegang krijgen tot de mineralen van het graniet.Al snel behoren de Bernardus wijnen uit deze wijngaard tot de klassieke wijnen van het wijnhuis.

Filosofie van het Bernardus wijnhuis

Volgens de Amerikaanse Indianen is alles in de natuur heilig en is alles met elkaar verbonden. Dit idee is door het wijnhuis Bernardus volledig omarmd en zo zijn bijvoorbeeld driehonderd eikenbomen, toch niet een alledaags gezicht op een wijngaard, behouden gebleven.
De basis van de Bernardus wijnen is naast de geweldige ligging van de wijngaarden en de toevoeging van druiven uit andere mooie wijnregio’s aan de westkust, vooral in de manier van werken bij Bernardus.

Er wordt op een traditionele manier gewerkt om de Bernardus wijnen hun unieke smaken te geven. Zo worden alle druiven met de hand geplukt en staat de structuur en het mondgevoel centraal bij de wijnmakers bij Bernardus wijn. Waar we in Frankrijk zien dat steeds vaker de grote wijnhuizen overstappen naar roestvrijstalen vaten, kiest wijnhuis Bernardus er bewust voor om gebruik te maken van eikenhouten vaten, die ook nog eens speciaal in de Franse regio’s Bordeaux en Bourgogne. Zo komen dus de allerbeste druiven bijeen in de voor hen beste omgeving. De aroma’s van de verschillende druiven komt dan ook perfect tot hun recht.

De droom van Ben Pon is uitgekomen

Ben Pon had de in 1992 de lat voor hemzelf bijzonder hoog gelegd: wijnen produceren die zich qua kwaliteit en zeker qua smaak konden meten met de beste traditionele wijnen. Jaren later kunnen we zeggen dat dit meer dan gelukt is. Omdat de klimaatverschillen enorm groot zijn, is het oogstseizoen lang, vanaf eind augustus tot eind december, waardoor aan elke druivensoort alle aandacht gegeven kan worden.

De wijnmaker DeKorth, verantwoordelijk voor de sublieme smaken van de Bernardus wijn, maakt regelmatig wandelingen over de wijngaarden. Er wordt tijd ingeruimd voor elk detail en mede daarom is elke Bernardus wijn een lust voor de smaakpupillen. DeKorth noemt zichzelf deels kunstenaar, deels wetenschapper en is eigenlijk altijd bezig met het proeven en mengen van jonge wijnen. Experimenteren is volgens DeKorth essentieel om elk jaar te blijven verbeteren.

Bernardus Lodge en Tasting Room

De mooiste plaats om de Bernardus wijn te drinken, is de omgeving waar de druiven aan het rijpen zijn voor de nieuwe oogst en zo is er een Tasting Room, met een mooi en zonnig terras en een eigen kamer voor wijndiners. Nog beter is overnachten in de Bernardus Lodge, die net al even voorbijkwam. Het is een prachtig resort met een Spa, waar na een dag genieten van de omgeving en de Bernardus wijn ’s avonds heerlijk geslapen kan worden.

De Bernardus wijnen

Gelukkig kunnen we ook in Nederland genieten van de overheerlijke Bernardus wijn, waarbij u zelf kunt kiezen tussen de witte Chardonnay, de rode Pinot Noir of Carbernet Sauvignon. Wat uw smaak ook is, er is altijd een overheerlijke Bernardus wijn verkrijgbaar.

BEKIJK AL ONZE WIJNEN >

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen je reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *