Dit is een demo-winkel van de Webwinkelacademy.nl — bestellingen zullen niet worden uitgeleverd. Sluiten

Argentijnse Wijn

Argentijnse wijn

Argentijnse wijn – Zeer mooi Wijnland

Argentijnse wijn? Tegenwoordig is Argentinië een van de grootste wijn producerende landen ter wereld. En omdat Argentijnse wijnbouwers steeds meer innoveren, komen er ook steeds meer kwaliteitswijnen uit het Zuid-Amerikaanse land.

BEKIJK ALLE WIJN UIT DIT LAND >

De geschiedenis van Argentijnse wijn

Het waren kolonisten uit Spanje die in de 16e eeuw de eerste druiven aanplantten in Argentinië. Druiven groeiden namelijk goed in het droge, zonnige klimaat van het land in Zuid-Amerika en dan vooral aan de voet van het Andes gebergte. Richting het eind van de 19e eeuw werd de Europese druivenoogst geteisterd door een grote epidemie van druifluis, waardoor wijnbouwers gedwongen werden te emigreren. Dat deed een deel naar Argentinië. Die Europese wijnboeren namen uiteraard hun uitgebreide wijnkennis mee en dit hielp de wijnbouw in het land enorm.

Stagnatie en wederopbouw

Gedurende de 20e eeuw stagneerde de ontwikkeling vanwege de economische problemen in Argentinië maar vanaf de jaren 80 bloeide de productie weer op en werden wijngaarden beplant met hoge kwaliteit druiven wat de kwaliteit van de wijn uiteraard ten goede kwam. Tegenwoordig telt Argentinië een oppervlakte van ruim 200.000 hectare aan wijnbouwgrond en wordt zo’n 15 miljoen hectoliter wijn per jaar geproduceerd. Daarmee is Argentinië het grootste wijnland in Zuid-Amerika en de op vier na grootste wijnproducent ter wereld.
Bekende Argentijnse wijnstreken

De meer dan 25.000 wijngaarden in Argentinië liggen vrij geconcentreerd in een klein gebied ten oosten van de Andes in het westen. De drie grootste en bekendste wijnstreken zijn San Juan, Mendoza en Cafayata.

San Juan

Dit droge en hete wijngebied ligt heel dicht tegen de Andes aan en omdat het klimaat zo heet is, is een speciaal irrigatiesysteem aangelegd. Druiven die er goed groeien zijn de cabernet sauvignon, de sauvignon blanc en de syrah.

Mendoza

Dit is het belangrijkste en tevens grootste wijnbouwgebied van Argentinië. Ook hier is sprake van een warm en droog klimaat maar de koele nachten zorgen ervoor dat de druiven een vrij lang rijpingsproces doormaken. Dit is een ideaal klimaat voor met name de Malbec druif.

Cafayata

Een van de bekendste wijnstreken maar er wordt slechts zo’n 5 procent van alle Argentijnse wijn geproduceerd. De beroemdste wijn is de droge witte wijn die wordt gemaakt van de torrontés druif.

Druiven- en wijnsoorten

Het mag dan een Franse druif zijn, maar de Malbec wordt het meest in Argentinië gebruikt. Daarom zijn Argentijnse malbecwijnen over het algemeen ook wat bekender. Deze donkere druif heeft veel kleurstof en dit zorgt voor een zeer krachtige smaak met aroma’s van bramen en pruimen. Door het klimaatverschil zijn de Argentijnse malbecwijnen vaak soepeler dan die in Frankrijk. De syrah druif, ook wel bekend als de shiraz, is een druivenras dat juist veel zon nodig heeft en floreert in een droog en heet klimaat. Deze rode wijnsoort heeft een peperachtig aroma en wordt vaak gebruikt als blend met andere druiven. De witte torrontés druif zorgt voor een fruitige Argentijnse wijn met tonen van nootmuskaat en jasmijn.

BEKIJK ALLE WIJN UIT DIT LAND

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen uw reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

2 thoughts on “Argentijnse Wijn

  1. Pingback: Wijnlanden - De Belangrijkste Wijnlanden ter Wereld - Wijnhouse.nl

  2. Pingback: Chardonnay Wijn | Eén van de Meest Geliefde Wijnen | WIJNHOUSE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *