Amarone wijn – Amarone is Geen Doorsnee Wijn.

Amarone wijn

Amarone wijn

In het noorden van Italië, ten noorden van Verona, ligt de wijnstreek Valpolicella. Een gebied dat verder wordt gekenmerkt door prachtige Renaissance en Venetiaanse landhuizen en Romaanse kerken. Het hele gebied is ongeveer 6.000 hectare wijngaarden groot. Het herbergt maar liefst 2.400 wijnhuizen waarvan de helft zich bezighoudt met het verbouwen van druiven voor de droge rode vrij luxe Amarone wijn. De Amarone is nog een vrij nieuwe wijn, hij werd pas uitgevonden tegen het einde van de eerste helft van de vorige eeuw. Of beter gezegd ontdekt: de eerste productie kwam uit een vat Recioto wijn die per ongeluk in de hoek van een wijnkelder was blijven liggen. De manager van de betreffende wijncoöperatie was meteen erg enthousiast over de bitterheid van de wijn.

Amarone wijn is inmiddels al langere tijd ook buiten Italië erg geliefd: 60% van de geproduceerde wijn wordt geëxporteerd.

BEKIJK DEZE WIJN IN ONS ASSORTIMENT >

Van de grond naar intensief proces

Amarone is geen doorsnee wijn. Het is een samenvoeging van een drie- of viertal druivensoorten: Corvina (de belangrijkste druif), Corvinone, Rondinella en Molinara. Alleen de allerbeste druiventrossen van de oudste wijnranken komen in aanmerking om te worden gebruikt. Deze trossen worden vrij laat in het seizoen geoogst, en volledig handmatig, omdat de druiven zo rijp mogelijk moeten zijn.

Daarna worden de druiven gedroogd, dit gebeurt op verschillende manieren: op matten (van stro of bamboe), in houten kratten of hangend aan rekken, en duurt tussen de twee en vier maanden. Hierdoor verliezen de druiven ongeveer één derde aan gewicht, waardoor er een soort krentjes overblijven. Het suikergehalte neemt tijdens dit proces enorm toe en er ontstaat een sterk geconcentreerde wijnsoort. Dit kan uiteindelijk een wijn opleveren met een alcoholpercentage van ruim 15%. Amaro betekent letterlijk overigens bitter, Amarone zou je dan kunnen vertalen als ‘grote bitter’ wat wel iets zegt over deze populaire wijn.

Ook een belangrijk feit wat de wijn duur maakt: voor het maken van een echte Amarone worden maar liefst twee maal zoveel druiven gebruikt als voor de productie van een doorsnee wijn.

Lange rijping

Na het persen en gisten vindt er een erg lange rijping plaats, van tussen de één en zes jaar. De rijping vindt plaats op eikenhouten vaten, vaak betreft dit speciaal Sloveens eikenhout. Daarna rijpt de Amarone ook nog eens zes maanden tot een jaar op fles.

Familie

De Amarone heeft twee broertjes, de Recioto en de Ripasso. De Recioto is een oudere wijn, de Romeinen waren er verzot op. Zij dronken graag zoete rode wijn en voegden hier o.a. nog honing aan toe. De Ripasso wordt ook wel de baby-Amarone genoemd. Deze kent twee gistingen, waarbij er bij de tweede schillen en restanten worden toegevoegd die zijn gebruikt bij het produceren van Amarone. De Ripasso is qua smaak echter niet bepaald kinderachtig te noemen.

Smaak, geur en hoe te drinken

Smaken die vaak worden benoemd bij het drinken van Amarone zijn kersen, bruine suiker (niet zo vreemd vanwege het hoge suikergehalte) en chocolade. Bij oudere Amarones stroop en vijgen.

Amarone ruikt naar kaneel, kersenlikeur, chocolade, vijgen en pruimen.

Een goede Amarone drinkt met het best uit een tulpvormig glas, waarin u de wijn optimaal kan rondwalsen. Het is een wijn die men in de mond moet laten leven om de volheid te ervaren en de fruitigheid te beleven. De beste serveertemperatuur ligt tussen de 18 en 20 graden.

Amarone en gerechten

Rood vlees past het best bij deze krachtige wijn, dus een goeie biefstuk, wild, stoofpot of een gegrild stuk vlees. Hert en everzwijn doen het bijvoorbeeld erg goed. Verder gaat Amarone ook prima samen met allerlei kaassoorten, vooral gerijpte kazen bieden een goed tegenwicht. Tot slot vormen diverse traditionele Italiaanse gerechten een goeie combinatie, zoals pasta met een stevige saus.

BEKIJK DEZE WIJN IN ONS ASSORTIMENT >

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Wij stellen je reactie hieronder zeer op prijs!

Groet,

Team Wijnhouse.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *