Dessertwijn

Onder dessertwijnen verstaan we de wat zoetere wijnen, gemaakt van wat zoetere druivensoorten. Dit wil niet zeggen dat iedere zoete wijn een dessertwijn is. De zoetheid is wel de reden dat deze wordt geschonken bij de laatste gang van een diner. Dessertwijnen komen we zowel tegen als stille (gewone) wijn, als mousserende én als versterkte wijnen. Met die laatste soort bedoelen we wijnen waar extra alcohol aan is toegevoegd (men ontdekte lang geleden al dat een hoger alcoholpercentage de houdbaarheid verlengde).

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.


Uitgangspunt bij het combineren van een dessert met wijn is dat beide ongeveer even zoet moeten zijn. De wijn mag eventueel wel ietsje zoeter zijn dan het dessert, maar als uw overheerlijke toetje zoeter is dan de wijn zal dat de wijn overheersen. En dat zou jammer zijn van de zorgvuldig gekozen wijn. Dessertwijnen zijn in Nederland eigenlijk ondergewaardeerd (in Frankrijk weten ze er wel raad mee). We vinden het heel normaal om bij een hoofdgerecht een bijpassende wijn uit te zoeken, bij het voorgerecht denken we er ook nog wel eens aan. Maar we vergeten simpelweg vaak dat er ook bij veel zoete desserts heerlijke wijnen te krijgen zijn. Wat niet iedereen weet is dat een dessertwijn ook prima als aperitief te drinken is, bijvoorbeeld in combinatie met een kaassoort (welke verschilt per soort dessertwijn), salades met kaas en noten, en met ganzenlever. Bekende dessertwijnen zijn bijvoorbeeld Muscadet, Sauternes en Madeira. En port en sherry rekenen we er ook toe.